GroenLinks GroenLinks.nl» Themadag GroenLinks en Migratiebeleid Grote tekst

Themadag GroenLinks en Migratiebeleid

31
okt
31 okt 2009, 10:00u
Locatie: Landelijk Bureau GroenLinks
Sprekers: Tineke Strik, Judith Sargentini, Naïma Azough, Herman Meijer, Sarah van Walsum, Fenna Ulichki

Er speelt weer van alles op het gebied van het migratiebeleid. Landelijk de modernisering van het migratiebeleid ("selectief en restrictief"), de discussie over gezinshereniging waarbij vooral de bruiden neergezet worden als ongewenste importgoederen, het vermeende misbruik via België-route en de plannen voor het aanscherpen van het asielbeleid. Op Europees niveau wordt verder onderhandeld over een gemeenschappelijk EU migratiebeleid. En ook bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zal migratie een onderwerp zijn, zie de suggestie om criminele Marokkaans - Nederlandse jongeren hun paspoort in te trekken en te verbannen uit Nederland, of de discussie over het helpen van ongedocumenteerden.

De werkgroepen Europa, Femnet, Kleurrijk Platform en NoordZuid organiseren op 31 oktober een themadag om te discussiëren over de effecten en gevolgen van het beleid voor individu en maatschappij. Doel is om een balans op te maken en om de standpunten van GroenLinks op dit onderwerp zo nodig aan te scherpen. 's Ochtends zijn er enkele algemene inleidingen, 's middags worden drie onderwerpen verder besproken in deelsessies (gezinshereniging, arbeidsmigratie en asielbeleid). Extra aandacht in het debat is er voor de specifieke effecten en gevolgen van het beleid voor vrouwen en ongedocumenteerden. Aan het einde van de dag wordt in discussie met GroenLinkers op gemeentelijk, landelijk en Europees niveau de conclusies en de gewenste speerpunten uit de deelsessies besproken en gedebatteerd over "en hoe nu verder".
Naast sprekers en genodigden uit migrantenorganisaties en academische wereld, zijn er bijdragen van oa. Tineke Strik, Judith Sargentini, Herman Meijer, Fenna Ulichki en Naima Azough. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar
petrasnelders@groenlinks.nl onder vermelding van "aanmelding migratiedag". Het aantal deelnemers is beperkt tot 60, dus wees er op tijd bij!

Programma
Dagvoorzitter: Tineke Strik

10.00 uur Binnenkomst met koffie/thee
10.30 uur Verwelkoming; presentaties door oa Herman Meijer (oud-partijvoorzitter GL) en Dr. Sarah van Walsum (onderzoeker VU), met ruimte voor vragen /discussie
12.00 uur Lunch
13.00 uur Discussie in deelsessies (gezinshereniging, arbeidsmigratie en asielbeleid)
15.00 uur Plenair debat met oa Judith Sargentini, Naima Azough en Fenna Ulichki
16.00 uur Slotwoord/borrel

Locatie: landelijk bureau GroenLinks Utrecht, Oudegracht 312, Utrecht. Tijd: 10.00 - 16.00, na afloop borrel
Meer info: FemNet: http://femnet.groenlinks.nl, Kleurrijk Platform http://www.kleurrijker.net, Europa werkgroep
http://europawerkgroep.groenlinks.nl , werkgroep Noord-Zuid http://werkgroepnoordzuid.groenlinks.nl