Gemeente Nijefurd


Nieuwe campagne vraagt aandacht voor Mantelzorgers

stipepunt zorg.jpg

Extra Stipepunten

`U helpt, wie helpt u?' Om mantelzorgers voldoende ondersteuning te kunnen bieden zijn er extra Stipepunten in de Zuidwesthoek gekomen. Bij het Stipepunt kunnen mantelzorgers terecht voor informatie, advies, emotionele ondersteuning, praktische hulp, contact met andere mantelzorgers, vervangende mantelzorg, educatie en een luisterend oor. Deze ondersteuning wordt geboden door vrijwilligers en is gratis. Een verwijzing is niet nodig.

Deze service punten hebben de gemeenten samen met Timpaan ingericht. hiermee vragen wij, gemeenten in Zuidwest Friesland aandacht voor mantelzorgers. Wij vragen in de Zuidwesthoek willen deze groep meer ondersteuning bieden. Daarom worden momenteel in samenwerking met Timpaan Welzijn in de Zuidwestgemeenten Stipepunten ingericht. Door dit initiatief wordt de continuïteit van de mantelzorg gewaarborgd en is het een volwaardig onderdeel van de zorg in Zuidwest Friesland.

Komst Stipepunten gewenst

Mantelzorgers geven vaak lange tijd meer dan de `gewone' zorg aan iemand in hun directe omgeving en zijn belangrijk in onze samenleving. Zij vinden het geven van de zorg meestel `vanzelfsprekend', maar de taak kan soms toch zwaar zijn . Uit onderzoek is bekend dat circa 3, 75 miljoen mensen in Nederland waarvan ruim 6000 mensen in de Zuidwesthoek zo'n intensieve zorgtaak hebben. Dit varieert van een helpende hand in de huishouding of boodschappen doen tot volledige verzorging of begeleiding, 24 uur per dag. Een op de vijf mantelzorgers is overbelast of ziek. Ondersteuning voor deze groep in de vorm van extra Stipepunten, is dan ook volgens de acht gemeenten noodzakelijk.

Bewustwording nodig

Veel mantelzorgers zijn zich er vaak niet van bewust dat ze mantelzorgers zijn. De eerste stap in de campagne is dan ook om de grote groep onbekende mantelzorgers te leren kennen. Daarnaast attendeert de campagne mantelzorgers op de mogelijkheden voor ondersteuning via de Stipepunten. Tijdens de campagne hangen er in Zuidwest Friesland posters, worden er folders uitgereikt, is er een speciale website in de lucht gegaan en wordt er op 31 oktober een verwendag georganiseerd voor de mantelzorgers.

Meer informatie

Op het algemene telefoonnummer 0515-421313 en e-mailadres info@stipepunt.nl kunnen mantelzorgers terecht voor vragen en registratie. De Stipepunten kunnen ook persoonlijk bezocht worden. Kijk voor de adressen en telefoonnummers van de Stipepunten op www.stipepunt.nl.