NCRV

Het 3e Testament

Aflevering 7: Inspirerende kanten van vergankelijkheid

Zaterdag 31 oktober

19.00 uur, Nederland 2

In deze zevende aflevering van Het 3e Testament staat het thema vergankelijkheid centraal.

In augustus 2007 verloor Mieke Beijer haar man toen 57-jarige man Wim aan kanker. Enige tijd daarna kwam Mieke er toe om zijn kleren op te ruimen. Ze had net de kliko met de meest versleten kleren aan de weg gezet toen haar dochter belde. Ze had gedroomd dat ze de kleren van haar vader in stukken had geknipt om er voor haar moeder een lappendeken van te maken.

De vuilnisman bleek helaas net te zijn geweest, maar samen met haar dochters knipte Mieke de overgebleven kleding van Wim in vierkantjes. Van de 400 lapjes die dat opleverde naaide ze een rouwkleed. Elk lapje bleek een verhaal en een herinnering op te roepen. Verhalen die haar dochters vaak nog niet over hun vader wisten. Mieke schreef er ook een boek over: Wat doen we met zijn kleren?

Beeldend kunstenaar Margriet Luyten raakte in toenemende mate betrokken bij de verzorging van haar 90-jarige moeder, toen die in de laatste fase van haar leven verkeerde.

Op een dag nam Margriet haar camera mee om haar moeder te fotograferen. Ze legde het sterfbed en het overlijden van haar moeder vast: âIk bewonder hoe mijn moeder zich kon overgeven aan afhankelijkheid. Dat is voor mij een voorbeeld hoe ik dat zou willen doen. Voor mij heeft de dood een eigen schoonheid. Wat zou het leven voor zin hebben als de dood er niet zou zijn? We zouden nergens tot komen als we niet vergankelijk waren.â

De fotoâs van haar moeder resulteerde in het boek: Stervelingen - beelden van leven en dood.

Huisarts, auteur en beeldend kunstenaar Ignace Schretlen is een veelzijdig en getalenteerd mens. In de medische wereld werd hij bekend als auteur van het boek: Anatomie van het gevoel (dagboek van een coassistent). Hij stelde jarenlang het populaire radioprogramma ân Mondje Frans samen over Franse chansons. Als beeldend kunstenaar exposeerde hij op diverse plaatsen in Nederland en zijn interesse voor kindertekeningen leidde tot de oprichting van de Stichting Kijk op krabbels.

Kort samengevat een heel actief mens dus, dat tegen wil en dank werd geconfronteerd met vergankelijkheid. Enige jaren geleden moest hij namelijk wegens ziekte voortijdig afscheid nemen van zijn huisartsenpraktijk.