I Am What I Am doorbreekt schaamte en stigma rondom psoriasis

28/10/2009 11:48

Volle Maan Communicatiebureau

Tijdens de Nationale Psoriasis Dag op zaterdag 31 oktober a.s. geeft Gordon het startsein voor de campagne I Am What I Am. Deze campagne is opgezet met als doel om schaamte en stigma rondom psoriasis te doorbreken. Meer dan 300.000 Nederlanders hebben deze chronische niet-besmettelijke huidziekte, en een groot deel daarvan verbergt de plekken of heeft te maken met vervelende reacties. Vier mensen die de schaamte voorbij zijn tonen hun duidelijk zichtbare plekken op een prikkelende manier.

AMSTERDAM, oktober 2009 - I Am What I Am wil met het doorbreken van schaamte en stigma mensen met psoriasis weerbaarder maken. Fotograaf Jan van Breda heeft glamourfoto's gemaakt van vier mensen die openlijk hun psoriasis tonen. Deze foto's zullen samen met de I Am What I Am website op de Nationale Psoriasis Dag in aanwezigheid van zo'n vijfhonderd direct betrokkenen op indrukwekkende wijze worden geïntroduceerd door niemand minder dan 'Glitter Glamour' Gordon, die zelf al jaren psoriasis heeft. De glamourfoto's zullen op de website worden geplaatst, evenals openhartige reacties van onder andere dermatologen en mensen met psoriasis. Vanaf 31 oktober gaat www.iamwhatiam.nl online.

Een grote misvatting omtrent psoriasis is dat het besmettelijk is. Je kunt elkaar echter gewoon aanraken of zoenen zonder dat het wordt overgedragen. Doordat de huid er vaak rood en schilferig uitziet reageren mensen die de ziekte niet kennen vaak zeer kwetsend.

Henk Joghi geeft zijn psoriasis bloot om te laten zien dat iedereen psoriasis kan hebben. Ook hij heeft in het dagelijks leven te maken met stigmatisering: "Als je veel plekken op je handen hebt en je wilt betalen bij de supermarkt kijkt de caissière je raar aan. Ze neemt het geld ook op een andere manier aan." Henk begrijpt dat 'het onbekende' mensen bang maakt en dat ze daarom zo reageren. Het is dan ook belangrijk dat mensen weten dat psoriasis niet besmettelijk is. Zo kunnen veel nare reacties worden voorkomen.

Prof. dr. P. van de Kerkhof heeft veel patiënten met psoriasis: "De meest natuurlijke reactie is om de huid te verbergen, daarom is psoriasis een verborgen ziekte. Het begeleiden van mensen gaat dan ook verder dan alleen maar een behandeling of een recept voorschrijven. Ik wil graag weten wat het voor mensen betekent." Hetzelfde plekje kan voor de één een grote belemmering in het dagelijks leven zijn, terwijl de ander zich er niets van aantrekt. De beleving van psoriasis kan effect hebben op de behandelkeuze.

Gordon vertelde aan de Psoriasis Vereniging Nederland waarom hij zijn psoriasis jarenlang verborgen heeft gehouden: "Ik vond dat ik al zo veel deelde in mijn leven. Maar het had ook met schaamte te maken. In het begin had ik het erg moeilijk met mijn psoriasis. Het is een acceptatieproces van jaren geweest. Op een gegeven moment raakte ik in een isolement. Ik wilde niet meer naar het zwembad, geen korte broek meer dragen. Inmiddels doe ik alles weer."

I Am What I Am is een samenwerkingsverband tussen de Psoriasis Vereniging Nederland (PVN) en Abbott, een van de makers van middelen tegen psoriasis. De coördinatie en uitvoering worden verzorgd door Volle Maan, een organisatie die projecten doet rondom ziekte en gezondheid.





http://www.iamwhatiam.nl