NCRV

Rondom 10

Vreemd in eigen land

Zaterdag 31 oktober

21.10 uur, Nederland 2

Een discussie over het dagelijks leven in achterstandswijken van de grote steden. Wapengebruik, drugshandel, straatvervuiling, vrouwen- en kindermishandeling. Nog slechts een handjevol witte Nederlanders hield het de afgelopen jaren uit in zoân leefomgeving. Maar ook zij willen nu weg uit de stad. En ook liefst weg uit Nederland.

Vorige week meldde minister Van der Laan (Wijken) in twee rapporten dat de leefbaarheid in de oude stadswijken vooruit gaat. Maar niet iedere bewoner ervaart die vooruitgang. Deze âlaatsten der Mohikanenâ bleven geloven in het ideaal van multicultureel Nederland. Of was het bij hen een nostalgische hang naar hoe het vroeger was in hun wijk? Nu hebben ook zij de hoop opgegeven. Hun buurt is, in hun beleving, onleefbaar geworden.

Zijn deze oude volkswijken leefbaarder te maken? Of zullen er altijd buurten blijven die het afvoerputje van de samenleving zijn? Wat er ook aan nieuwe woningbouwprojecten en Vogelaar-gelden in die wijken worden gepompt?

In Rondom 10 een live discussie met onder anderen Inge Krooswijk uit het Rotterdamse Hillesluis, andere inwoners van achterstandswijken, de Rotterdamse wethouder Dominic Schrijer en NRC-journaliste Jutta Chorus.