ProRail

Persbericht

30-10-2009

ProRail vervangt spoorbrug Vloedgraaf

Van zaterdag 31 oktober 01:30 uur tot en met maandag 2 november 05:00 uur is er geen treinverkeer mogelijk tussen Roermond en Sittard. Spoorbeheerder ProRail plaatst dan in Nieuwstadt (gemeente EchtâSusteren) een nieuwe spoorbrug over de Vloedgraaf. Deze brug helpt wateroverlast te voorkomen en krijgt een twaalf meter brede faunapassage.

Voorkomen wateroverlast
De Vloedgraaf loopt nu onder het spoor door een vierkante betonnen onderdoorgang (duiker). Deze onderdoorgang is zo smal dat er bij hoog water overstromingen ontstaan. Daarom komt er naast de duiker een nieuwe spoorbrug te liggen waar de Vloedgraaf onderdoor wordt gelegd. Omdat deze brug veel breder is, kan waterschap Roer en Overmaas de Vloedgraaf verbreden. Daarmee behoren problemen met de waterafvoer tot de verleden tijd.

Faunapassage
De vernieuwing van de spoorbrug is ook een onderdeel van het provinciale Meerjarenplan Ontsnippering dat wordt gefinancierd door het Ministerie van Verkeer & Waterstaat. Doel van dit project is versnipperde) natuurgebieden weer met elkaar te verbinden. Door onder de nieuwe spoorbrug een twaalf meter brede faunapassage aan te leggen, worden de natuurgebieden IJzerenbosch en ât Hout met elkaar verbonden.

Werkzaamheden
Op zaterdag 31 oktober wordt gestart met het inschuiven van de voorgebouwde brug. De werkzaamheden duren tot maandagochtend 05:00 uur. Daarna kunnen de treinen weer rijden
volgens de dienstregeling. Gedurende het weekend wordt er ook âs nachts doorgewerkt.
Omwonende kunnen hinder ondervinden van het aanbrengen en verwijderen van damwanden,
trillingen en bouwverlichting. Na het inschuiven van de brug wordt begonnen met de aanleg van de faunapassage en een fietspad. Juni 2010 moeten alle werkzaamheden zijn afgerond.

Treinverkeer
In verband met de werkzaamheden rijden er zaterdag 31 oktober en zondag 1 november geen
treinen tussen Roermond en Sittard. NS zorgt voor vervangend busvervoer. Reizigers moeten
rekening houden met een langere reistijd en kunnen voor meer informatie terecht op
teletekstpagina 754 of www.ns.nl of bellen met 0900-9292 (⬠0,70 per minuut).

[s?pers.persberichten.actueel.regionaal.prorailvervangtspoorbrugvloedg raaf2&category=Regionaal]