Ingezonden persbericht


Persbericht

Congres 'Voeding & Psyche': Schoenthaler op herhaling

Gendringen - 14 oktober 2009. De Amerikaanse topcriminoloog prof. dr. Stephen Schoenthaler is zaterdag 31 oktober de belangrijkste spreker tijdens het Congres 'Voeding & Psyche', dat plaatsvindt in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ruim 21 jaar na zijn eerste lezing in Nederland gaat Schoenthaler op herhaling.

In januari 1988 bracht Schoenthaler, op uitnodiging van het tijdschrift Ortho, een meerdaags bezoek aan Nederland. Op het programma stond onder meer een persconferentie, waar Schoenthaler sprak over zijn onderzoek naar de relatie tussen voeding en crimineel gedrag. Zijn onderzoek was omstreden, en dat was de dagen daarna merkbaar in de media. Zo waarschuwde het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, inmiddels bekend als het Voedingscentrum, voor het 'ongefundeerd opperen van een relatie tussen voeding en crimineel of gewelddadig gedrag'.

Eind deze maand brengt Schoenthaler opnieuw een bezoek aan Nederland, wederom op uitnodiging van Ortho. Intussen is veel veranderd. Schoenthaler, die is verbonden aan de California State Universiteit in Stanislaus, heeft zijn onderzoekslijn verder uitgebouwd. Hij heeft wereldwijd de meeste wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan rond dit thema. En hij heeft navolging gekregen in Groot-Brittannië én Nederland. In 2002 haalde onderzoeker dr. Bernard Gesch van de Universiteit van Oxford de voorpagina's met een opmerkelijk experiment in een Britse jeugdgevangenis. Van ruim tweehonderd jonge gedetineerden slikte het grootste deel dagelijks een multivitamine met mineralen en vier capsules met vetzuren. De overige gevangenen kregen een placebo. In de eerste groep nam het gewelddadig gedrag sterk af. Het aantal ernstige overtredingen, inclusief geweldsdelicten, daalde met bijna 40%.

Een paar jaar later werd deze onderzoeksopzet, met enkele aanpassingen, herhaald binnen het Nederlandse gevangeniswezen. Let wel: op initiatief van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het Ministerie van Justitie. Aan dit experiment namen 221 jong gedetineerden deel. In de zomer van 2007 werd het voorlopige onderzoeksrapport openbaar. Eén van de resultaten: een toename met 23% van het aantal agressieve incidenten en regelschendingen in de placebogroep, tegenover een afname in de supplementengroep met 38%. Dit voorjaar is in Groot-Brittannië een nieuw onderzoek van start gegaan, wederom onder leiding van Bernard Gesch. Hij mikt nu op de medewerking van ruim duizend gedetineerden uit drie strafinrichtingen. Inzet is de eerdere bevindingen in de VS, Engeland en Nederland op grotere schaal bevestigd te krijgen. 'Als deze grotere studie van Gesch het effect bevestigt, moet het beleid veranderen', zei Schoenthaler hierover vorige maand in Science.

Stephen Schoenthaler zal tijdens het Congres 'Voeding & Psyche' drie lezingen verzorgen. Dagvoorzitter is apotheker dr. Gert E. Schuitemaker, hoofdredacteur van Ortho. Hij maakt zich al ruim twintig jaar sterk voor meer onderzoek naar de relatie tussen voeding en gedrag en schreef hierover het boek Honger naar geweld.