Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 15 oktober

Uniek optreden Frysk Jeugdorkest met Holland Baroque Society

Het Frysk Jeugdorkest geeft op zaterdag 31 oktober tijdens het Anna van Hannover / Handelfestival samen met de Holland Baroque Society een unieke uitvoering van Handels Water Music. Voorafgaand aan de uitvoering krijgen de jongeren van het jeugdorkest eerst een masterclass van de Holland Baroque Society. Deze professionals leren de jongeren onder andere de verschillende speelstijlen die kenmerkend zijn voor barokmuziek. De repetities beginnen 's ochtends en het resultaat van de masterclass zal 's middags om 15.00 uur in de Grote Kerk in Leeuwarden te beluisteren zijn.

Dirigent Theo Brouwer van het Frysk Jeugdorkest is zeer vereerd dat zijn orkest een masterclass krijgt van de Holland Baroque Society en dat ze samen een uitvoering geven. 'Barokmuziek spelen is een ambacht dat je eerst moet snappen om het te kunnen spelen', aldus Brouwer. Niet alleen de uitvoering om 15.00 uur, maar ook de repetities zijn vanaf 10.30 uur toegankelijk voor publiek.' Naast deze masterclass zal de Holland Baroque Society in de Grote Kerk in Leeuwarden het openingsconcert verzorgen tijdens het Anna van Hannover / Handelfestival. Dit festival vindt plaats van 30 oktober tot en met 11 november op verschillende plaatsen in Leeuwarden.

Op de openingsavond wordt ook het boek 'Ik, Anna' van Lida Dijkstra gepresenteerd. Anna van Hannover was getrouwd met de laatste Friese stadhouder Willem Carel Hendrik Friso. De historische roman vertelt het meeslepende verhaal over de liefde tussen de Engelse prinses en de Friese stadhouder. Later in de week volgen er lezingen over het leven van Anna van Hannover en muziek aan het hof in de achttiende eeuw. In het Historisch Centrum Leeuwarden wordt een expositie geopend over Anna. Het volledige programma vindt u onderaan het persbericht. Het festival is een eenmalige en unieke samenwerking tussen Stichting Nassau en Friesland en Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Leeuwarden waarbij Stichting Nassau en Friesland zich richt op Anna van Hannover en Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Leeuwarden Handel als uitgangspunt heeft.

Anna van Hannover (1709-1759) was de dochter van de Engelse koning Georg II. Met haar komst naar Leeuwarden veranderde het Stadhouderlijk Hof in de Friese hoofdstad in een muzikaal paleis. Ze bracht Friesland internationaal in contact met muziek en cultuur. In 1736 schonk ze Leeuwarden het orgel in de Waalse Kerk. Zelf had ze een prachtige zangstem en speelde ze meer dan voortreffelijk klavecimbel. Haar leermeester George Fri deric Handel noemde zijn meest talentvolle leerling liefkozend 'the flower of princesses'. George Frideric Handel (1685 - 1759) was een Engelse barokcomponist van Duitse afkomst. Handel wordt gezien als een van de grootste componisten van zijn tijd. Hij componeerde meer dan 600 werken waarvan vele nog steeds worden uitgevoerd.

Noot voor redacties