Ingezonden persbericht



---


MonumentenNacht 31 oktober 2009

s Avonds zien historische gebouwen er vaak heel anders uit dan overdag; mysterieuzer, groter en uitnodigender. Een aantal bijzondere monumenten opent op zaterdagavond 31 oktober hun deuren. Zodat u ook bij kaarslicht kennis kunt maken met het Haarlems cultureel erfgoed. Als u begint in de Commandeurszaal van het Noord-Hollands Archief, kunt u meteen een vorkje oud-Hollandse stamppot meeprikken. Aanschuiven kan tussen 17.30 en 20.00 uur.

Kaarten voor de maaltijd à 12,50 euro zijn te koop bij de VVV-Haarlem en op de avond zelf bij het Noord-Hollands Archief in de Janskerk.

Dwaallichtjestocht

Kinderen die niet bang zijn in het donker mogen op pad met de stadsgids. Dwalend door donkere steegjes en smalle straatjes kom je in de mooiste huizen en op de gekste plekken. Daar ontmoet je historische figuren die over de geschiedenis van het gebouw vertellen. Wie zaten er in het verleden in de kerkers van het stadhuis? Loop mee met de dwaallichtjestocht en je komt veel te weten over de geschiedenis van Haarlem.

De dwaallichtjestocht begint om 19.00 en om 19.30 uur bij het Stadhuis op de Grote Markt. Kaartjes à 2,50 euro zijn te koop bij de VVV-Haarlem en op de avond zelf bij het Stadhuis.

Concertwandeling

The Harlem Music Society speelt op vier monumentale locaties de vier jaargetijden van Vivaldi. Een stadsgids leidt u door nachtelijk Haarlem van het ene naar het ander concert. Op elke locatie speelt het orkest een ander jaargetijde. Na het laatste concert toasten we in het Noord-Hollands Archief op de MonumentenNacht met een glas wijn.

Het eerste concert is in de Gravenzaal van het Stadhuis en begint om 21.30 uur. Het laatste concert eindigt om 11.45 in het Noord-Hollands Archief. Kaarten à 12,50 euro zijn te koop bij de VVV-Haarlem en op de avond zelf in het stadhuis

Geopende monumenten

Hoofdwacht

Grote Markt 17 (open tot 00.00 uur)

21.45 uur, 22.45 uur en 23.45 uur:
Barocco Locco: Concert van de Stadspijpers
Op de trappen van de Hoofdwacht speelt Barocco Locco werken van CL. Patoulet, C. Helmbreecker en C.Th. Padbrué. Barocco Locco is een internationaal ensemble met musici uit Nederland, België en Duitsland. Het werd in 1985 opgericht door Fritz Heller met het doel om muziek uit de zestiende en zeventiende eeuw uit te voeren met instrumenten en speeltechnieken uit die tijd

22.00 uur en 23.00 uur:
Lezing over de familie Padbrué
Door drs. Aagje Ottervanger-Pabbruwé en Fritz Heller

Historisch Museum Haarlem

Groot Heiligland 47 (open tot 22.00 uur)
Openstelling tentoonstelling 'Help, een monument'
Historisch personage: Kenau Simonsdochter Hasselaar

Grote of Sint-Bavokerk

Oude Groenmarkt 23 (vrije inloop tot 22.00 uur)
Openstelling met klokgelui
Historische personages: Stovenzetster en Pieter Teyler

Gravenzaal van het stadhuis

Grote Markt 2 (vrije inloop tot 21.00 uur)
20.00 uur:
Lezing Lieven De Key door Hilde de Haan en Ids Haagsma (in samenwerking met ABC Architectuurcentrum en in het kader van Vlaamse Accenten)

Groenmarktkerk

Nieuwe Groenmarkt 12 (vrije inloop tot 22.45 uur)

Noord-Hollands Archief/Janskerk

Jansstraat 40 (vrije inloop tot 23.30 uur)
Historische personages: de Jansheren

Van 21.45 tot 22.15 uur en van 22.30 tot 23.00 uur: Nederlandstalige amusementsmuziek uit de periode 1900 -1945 door Michaëla Bijlsma (zang), Lolita Hooglugt (zang), Joost Mulder (zang) en Teke Bijlsma (piano)


---



Ingezonden persbericht