Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 28-09-2009

2012 HOT TOPIC: NIEUWE SERIE, REKENFOUT EN BLOCKBUSTER

De wereld vergaat niet in 2012, recent onderzoek geeft aan dat de Maya kalender twee eeuwen later pas afloopt. De AVRO jeugdserie '2012 Het jaar Nul' staat ook in het teken van het Maya mysterie en in november gaat er een grote Hollywood productie in première. Samengevat is het fenomeen 2012 behoorlijk in het nieuws. Zaterdag 31 oktober brengt de AVRO de vierde aflevering van deze spannende 12-delige jeugdserie, om 19.25 uur op Z@pp.

Vier tieners spelen de hoofdrol. Hun leven verandert volledig als de opa van de jongens Hidde (Yannick van de Velde, speelde in onder andere 'In Oranje' en 'Brief voor de Koning') en Twan (Bram Suyker) in Mexico een Maya Codex vindt waarin voorspellingen staan over de veranderingen op aarde vanaf 2012. Als opa wordt ontvoerd begint voor de jongens een spannend avontuur.

In '2012 Het jaar Nul' vindt de amateurarcheoloog Peter Hellinga in Mexico een eeuwenoude Maya Codex. In dit kostbare document wordt onthuld wat er in het magische jaar 2012 gaat gebeuren. Direct na zijn spectaculaire vondst wordt Peter belaagd. Hij waarschuwt zijn kleinkinderen Hidde (17) en Twan (16) en neemt hen in vertrouwen. Zij moeten de codex in veiligheid brengen, mocht Peter iets overkomen. Er volgt een bloedstollende race tegen de klok om de codex en Peter Hellinga te vinden. Beschikken de jongeren over het lef en de inventiviteit om dit avontuur tot een goed einde te brengen?

CAST

Peter Genio de Groot
Pien Ingeborg Wieten
Hidde Yannick van de Velde Twan Bram Suyker
Masha Sem Veeger
Felix Abbey Hoes
Chris Joep Sertons
Guus Fred Butter
Frieda Carly Wijs
Eddy Juda Goslinga

'2012 Het jaar Nul' is een productie van Nijenhuis & de Levita Film (NL Film & TV) in co-productie met de AVRO. De serie wordt geregisseerd door Jan Albert de Weerd. Het scenario is geschreven door Jetske Vulsma.

2012 Het jaar Nul: 31 oktober 19.25 uur bij de AVRO op Z@pp .


---