Ingezonden persbericht


Presentatie: Nuweira Youskine

Zaterdag 31 oktober 18.00-19.00 uur radio 5 (747 AM)

Islam in Europa, deel 14: Zweden
Op de laatste zaterdag van de maand staat zoals gewoonlijk een radiodocumentaire over één van de islamitische gemeenschappen in Europa centraal. Ditmaal is het de beurt aan het koninkrijk Zweden. Het land bracht enkele beroemde exportproducten voort: wie heeft er niet gehoord van de oersterke Pippi Langkous, tekenfilmheld Nils Holgersson of de legendarische popgroep ABBA?

Maar naast al deze sprookjesachtige elementen, ontkomt ook Zweden niet aan een binnenlandse, politieke discussie over de islam. De extreem-rechtse partij Sverigedemokraterna is groot in een aantal gemeenteraden en verwacht wordt dat zij het ook bij de parlementsverkiezingen goed zal doen. Dit terwijl de Zweeds- islamitische gemeenschap juist erg actief blijkt: ze ontplooide verschillende activiteiten, van de oprichting van een Volkshogeschool tot een islamitische tak van de padvinderij.

Correspondent Michel de Werd trok Zweden in, om zowel islamitische als extreem-rechtse vertegenwoordigers aan de tand te voelen.

In de studio spreekt presentatrice Nuweira Youskine verder met journalist Marcel Burger. Burger woont al enkele jaren in Zweden, schreef een reisgids over het land werkt als correspondent voor verschillende omroepen. Met hem wordt dieper ingegaan op de Zweedse actualiteit.



Ingezonden persbericht