Nederlands fotomuseum


De Wonderjaren 31-10-2009 - 03-01-2010

De Wonderjaren is een familietentoonstelling over herinneringen in beeld en geluid. Met verhalen van Frank Groothof, foto's van Michel Pellanders, geluidscollages van Hannes Wallrafen.

In de familietentoonstelling De Wonderjaren in het Nederlands Fotomuseum en het gelijknamige boek brengen auteur/acteur Frank Groothof, fotograaf Michel Pellanders en audiograaf Hannes Wallrafen hun jeugdherinneringen samen in verhaal, beeld en geluid. Alle drie opgegroeid in de jaren '50 verworden deze gezamenlijke jeugdherinneringen tot een collectief verhaal vertaald naar de belevenissen van een tienjarig jongetje dat in deze periode van wederopbouw opgroeit.

herinnering
De tentoonstelling De Wonderjaren in het Fotomuseum brengt op speelse wijze de herinneringen tot leven met foto's (uit onder andere de museumcollectie), amateurfilms, geluiden en verhalen. Bezoekers kunnen de herinneringen aan school, aan thuis en aan de buurt voelen, luisteren en ontdekken in onder andere een woonkamer, speelhut, klaslokaal en een oude DAF. De Wonderjaren gaat niet over nostalgie maar over herinnering.

webtentoonstelling
Van het bekende ABC kinderboekje bestaat nu ook een webtentoonstelling met foto's uit de museumcollectie. De rijke collectie van het museum is een onuitputtelijke bron van onderwerpen, wat ook weer bij het samenstellen van dit ABC bleek.

reis
De Wonderjaren start in het Nederlands Fotomuseum en reist vervolgens naar Museum Van Bommel Van Dam in Venlo en Museum Tresoar in Leeuwarden.

boek
Van auteur Frank Groothof is bij Uitgever 99 een boek bij De Wonderjaren verschenen dat is samengesteld door Michel Pellanders en ontworpen door Mart. Warmerdam. Het gelijknamige boek brengt de beelden van Pellanders samen met de verhalen van Groothof en verschijnt gelijktijdig met de tentoonstelling en is te koop in de museumwinkel en online winkel (¤ 17,50).