Ingezonden persbericht



Krakers kraken door ondanks dreigende kraakverbod

31 oktober 2009 - Met een reeks kraken zijn de kraakactiedagen vrijdag van start gegaan. Ook worden er in het hele land kraakpanden opengesteld voor publiek. Krakers verwachten dat er gedurende het actieweekend nog meer panden gekraakt zullen worden. Zo willen zij opnieuw een tegengeluid laten horen tegen het kraakverbod. De weken voerden zij meerdere malen actie. Zo is er een symbolisch tentenkamp opgezet in Den Haag, zijn er in het hele land spandoeken opgehangen en demonstreerden duizenden krakers het afgelopen weekend in Utrecht.

Inmiddels zijn in het kader van de 'kraakactiedagen' panden gekraakt in Den Bosch, Nijmegen, Nieuwegein, Eindhoven, Utrecht, Zaandam, Emmen en Etten-Leur. In steden als Heerlen, Utrecht, Amsterdam, Dordrecht en Breda zullen vandaag en morgen diverse kraakpanden hun deuren openstellen voor publiek. De krakers willen hiermee duidelijk maken dat kraken doorgaat. "In Den Haag mogen ze dan wel besluiten dat kraken verboden wordt, dat betekent niet dat de noodzaak voor het kraken verdwijnt", aldus kraker Sophie. "Zolang er nog leegstand en woningnood is, zal kraken door blijven gaan. Nood breekt wet."

Verwacht wordt dat er dit weekend in het hele land nog meer acties plaats zullen gaan vinden. "De initiatiefnemers van het wetsvoorstel wisten te vertellen dat kraakpanden onder de dreiging van het kraakverbod al verlaten werden. Dit is onzin, en dit weekend zullen er nog veel meer kraakpanden bij komen!", aldus Sophie. Naar verwachting zal het kraakverbod weinig uithalen. Niet alleen hebben gemeentes, de Raad van State en zelfs de politie hun twijfels uitgesproken over de haalbaarheid en wenselijkheid van een kraakverbod. Ook de krakers zelf stellen dat kraken doorgaat.