Fiscale wetgeving alternatieve behandelaars creëert chaos in de zorg

31/10/2009 11:43

Vereniging tegen de Kwakzalverij

De Tweede Kamer heeft afgelopen donderdag een brief ontvangen van minister Klink en staatssecretaris de Jager over een apart registratiesysteem voor alternatieve behandelaars. Maandag debatteert de Kamer er al over, enige tijd voor bezinning heeft de Kamer niet en zij heeft zeker niet de tijd om met relevante beroepsorganisaties te overleggen. Het is duidelijk dat als de Kamer de bewindslieden volgt, de gezondheidszorg voor jaren in een chaos wordt gestort. Wat is er aan de hand? Kwaliteitseisen voor artsen zijn vastgelegd in de wet BIG. Het criterium om als beroepsgroep opgenomen te worden in het BIG-register is of men een bepaalde erkende opleiding met succes heeft afgerond (geneeskunde, verpleegkunde, verloskunde etc.). Artsen zijn in het algemeen vrijgesteld van btw. Als men niet-artsen ook zou willen vrijstellen van btw-afdracht, moet er voor hen een register komen met daarin vergelijkbare kwaliteitseisen als voor artsen. In de praktijk betekent dit dat de overheid bijvoorbeeld opleidingen in elektroacupunctuur, klassieke homeopathie, ayurvedische geneeskunst e.d. moet evalueren, goedkeuren en in een register opnemen, waarna btw-vrijstelling kan volgen.

De regering zit nu met een groot dilemma: enerzijds is er fikse parlementaire druk om over te gaan tot ordening van het alternatieve veld, anderzijds passen alternatieve behandelingen niet in een moderne geneeskunde en dus kan de overheid daar geen verantwoordelijkheid voor nemen. Ook de artsen organisatie KNMG, denkt daar gezien het recent aangepaste richtlijnen ook ongeveer zo over. Het inrichten van een register voor alternatieve behandelaars kan er zelfs toe leiden dat consumenten misleid worden doordat zij geneigd zijn te denken dat een alternatieve therapeut zinvolle, effectieve en veilige behandelingen aanbiedt. Overigens zal een apart register in de praktijk onuitvoerbaar blijken te zijn. België is daar een goed voorbeeld van. Daar heeft men 10 jaar geleden geprobeerd om bij wet tot erkenning van een viertal alternatieve stromingen te komen. In de praktijk blijkt dit niet te lukken en is er nog steeds geen homeopaat of acupuncturist erkend! Misschien dat onze volksvertegenwoordigers eens in België willen informeren wat daar exact de problemen waren.

Opmerkelijk is dat uit de brief van de bewindslieden op te maken is dat het kabinet eigenlijk niets voelt voor een apart register voor alternatieve behandelaars. In hun brief aan de Tweede Kamer stellen de bewindslieden dat expliciet: "Een aansluiting bij deze wet BIG van de btw-vrijstelling blijft dan ook het meest voor de hand liggen. Voor beroepen die niet op grond van de wet BIG geregeld zijn, geldt niet eenzelfde waarborg van overheidswege van het vereiste kwaliteitsniveau van gezondheidskundige verzorging"

Het kabinet ziet kennelijk ook dat een apart register voor alternatieve behandelaars de zorg in zijn fundamenten aantast en niets dan chaos creëert. De oplossing voor deze problematiek komt uit de koker van Antoinette Vietsch van het CDA , en is simpel en elegant: alleen noodzakelijke zorg uitgevoerd door erkende deskundigen moet btw-vrij worden. Wat noodzakelijke zorg is, daar kan geen misverstand over zijn, dat is alle zorg die vergoed wordt in het basispakket en de AWBZ! Onwerkzame methoden als homeopathie, acupunctuur, chiropraxie en osteopathie vallen er dan automatisch buiten.

Pikant is dat de dekking voor het geld dat de overheid misloopt door de verminderde btw-afdracht gehaald wordt uit een verhoging op de accijns voor tabak. In feite gaan rokers nu alternatieve behandelaars subsidiëren voor een bedrag van 65 miljoen euro.





http://www.kwakzalverij.nl