Gemeente Brummen


Herfstbladeren: veegwagen en bladbrengpunten


Evenals afgelopen jaren ruimt de gemeente het blad dat valt op de openbare weg op en kunt u het blad dat uit 'gemeentelijke bomen' op uw perceel valt kwijt bij een aantal bladbrengpunten. Vanaf maandag 19 oktober wordt het blad structureel uit de wijken verwijderd. Medewerkers van Delta lopen dan samen op met de veegwagen om de wegen en paden bladvrij te krijgen. Het opruimen van het gevallen blad vindt tot de jaarwisseling plaats, afhankelijk van de hoeveelheid.

In principe wordt op maandag en dinsdag het blad in Brummen geruimd. Op woensdag en donderdag zijn de veegwagens in Eerbeek aan het werk. In de overige kernen wordt incidenteel geruimd. Mochten er extreem veel bladeren vallen, dan kan van de planning afgeweken worden. Voor de plantsoenen in de gemeente geldt dat er eerst gekeken wordt of het noodzakelijk is om het blad te verwijderen. In de grotere plantsoenen wordt de bladeren helemaal niet opgeruimd zodat het ter plaatse kan verteren.

Ook weer: bladbrengpunten
Blad van gemeentebomen dat in de particuliere tuinen valt, kunt u op gemeentegrond vegen of naar een verzamelpunt voor blad brengen. Als u het blad naar de weg veegt, houdt u er dan wel rekening mee dat de wegen en voetpaden veilig en goed begaanbaar blijven. Bij voorkeur veegt u het blad op de plantsoenstroken. Op enkele locaties met veel grote bomen staan bordjes waar u het blad kunt storten. Deze locaties zijn: de Engelenburgerlaan (2x), Burgemeester de Wijslaan, Troelstralaan, G.K. van Hogendorpstraat en Beatrixlaan in Brummen en de Ringlaan (2x), de Veldkantweg (2x), Stationsstraat, t Haagje en de Smeestraat in Eerbeek. We vragen u nadrukkelijk om alleen bij de bordjes blad te storten om overlast elders in de straat te voorkomen. Het verzamelde blad wordt tijdens de onderhoudsronde meegenomen. Het is niet de bedoeling dat u ander groenafval op straat veegt of bij de bladbrengpunten stort. Groenafval, anders dan blad, nemen we niet mee. Tegen de storter ervan wordt bovendien procesverbaal opgemaakt.

Bladeren in uw tuin laten liggen of opruimen?
Het vallen van het blad is eigenlijk al een voorbereiding van de boom op het nieuwe groeiseizoen. Op de grond zorgen de afgewaaide bladeren voor een natuurlijke deken als bescherming tegen de vorst. Het blad vormt na de inwerking van regen, sneeuw en vorst en met de hulp van insecten en bodemdieren een nieuwe voedingslaag voor het volgende jaar. Met het verwijderen van blad uit de tuin of plantsoenen worden voedingsstoffen uit de kringloop weggenomen. Het is daarom soms beter voor de beplanting het gevallen blad te laten liggen. Alleen op het gras, verharding en plaatsen waar de bladeren de beplanting kunnen verstikken, is het beter het blad te verwijderen. Blad dat u weghaalt, kunt u op de composthoop of in de groencontainer gooien. Onder Rododendrons en Azaleas kan het geen kwaad wat extra blad te laten verteren. Deze planten groeien als echte bosbewoners beter als er een goede laag blad onder de plant ligt.