Ingezonden persbericht


Diederik Smit wint alle prijzen bij Groninger Studenten Cabaret Festival

De 21-jarige Diederik Smit heeft op het Groninger Studenten Cabaret festival (GSCF) alle prijzen in de wacht gesleept. Afgelopen week vond het GSCF plaats in de Groningse Stadssschouwburg. Diederik Smit won in de finale eerst de publieksprijs, vervolgens de Karakterprijs en ging uiteindelijk ook nog naar huis met de Juryprijs, de belangrijkste prijs van het festival. De jury prees hem als 'taalkunstenaar' en meende dat hij 'met absurdistische omkeringen commentaar levert op de maatschappij'.

Het GSCF staat bekend als een van de grote kleinkunstfestivals van het land en biedt een groot podium aan beginnend cabarettalent. Vorige winnaars van het festival zijn bijvoorbeeld Theo Maassen, Jochem Meijer, Arthur Umbgrove en Ernst van der Pasch.

Op woensdag en donderdag hebben zes halve-finalisten hun programma gespeeld voor jury en publiek. Smit moest het in de finale op vrijdagavond opnemen tegen muziektheatergroep 'LOS' en de Amsterdamse cabaretcombinatie 'Poolvogel'. De jury was onder de indruk van het algehele niveau van het festival. Jurylid Patrick van den Hanenberg zei bij het uitreiken van de prijzen: 'U bent getuige geweest van een uitstekende finale. Deze drie programma?s hebben ons vele aspecten van het cabaret laten zien: taalgevoeligheid, meligheid, absurde hersenkronkels en muzikaliteit'. Alle finalisten gaan op tour langs Maastricht, Den Haag, Enschede, Utrecht en Amsterdam.

De jury bestond dit jaar uit schrijfster en cabaretiere Paulien Cornelisse, theaterdirecteur Jan Gras, schrijver en cabaretrecensent Patrick van den Hanenberg, producente Marijke van der Zee en Anna uitde Haag, directrice van de Koningstheateracademie.

Diederik Smit is geboren in Maastricht en studeert nu Nederlands en Theaterwetenschappen in Antwerpen. Hij schrijft al langer absurdistische teksten en commentaren op zijn weblog en in universiteitsbladen, en is dit voorjaar begonnen met het maken van cabaret. De jury merkte op dat hij 'extreem goed luistert naar hoe mensen tegenwoordig met elkaar praten' en 'ziet uit naar een avondvullend theaterprogramma van deze bijzondere cabaretier'.




Ingezonden persbericht