Tentoonstelling "Espacement"in ParisCONCRET


Linda Arts - José Heerkens - Gijs Pape

PARIJS, 20091020 -- Deelnemende kunstenaars: Linda Arts - José Heerkens - Gijs Pape Opening op zaterdag 31 oktober vanaf 17.00 uur Door Mevr. Marieke Wiegel, belast met de programmering van tentoonstellingen van het Institut Néerlandais in Paris. De tentoonstelling duurt tot en met 21 november en is geopend van woensdag t/m/ zaterdag van 14.00 - 18.00 h

ParisCONCRET laat drie beeldend kunstenaars uit Nederland zien. In hun werk zijn Licht en Ruimte de belangrijkste thema's. In de abstracte benadering van deze thema's ontmoeten de kunstenaars elkaar, ofschoon hun individuele redenen, visies en werkwijzen divers en verschillend zijn. De structuur en de opzet van het schilderij wordt van te voren bepaald, maar het proces kent zijn eigen regels en tijdens het werk ontstaat er een dialoog tussen systeem en intuïtie.
Hun werk gaat ook over kijken. Over verwondering. Welke keuzes worden er gemaakt? Hoe komt het werk tot stand en wat zie je precies?

Linda Arts - Afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg.
Licht en ruimte. Alles wat ik maak is afgeleid van deze twee thema's. Mijn onderzoek is de ruimte te vangen die ontstaat door de lichtval. Het is een uitdaging om dit te doen met weinig middelen: een sober gebruik van kleur of ergens een subtiel fysieke aantasting.
Het kleinste detail of verandering van sequentie kan me naar een heel nieuw perspectief leiden. Ofschoon ik me vrij voel om verschillende materialen te gebruiken om het gestelde doel te bereiken, blijft het schilderen mijn basis en vertrekpunt.

José Heerkens - Afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch
Een fascinatie voor de eindeloze ruimte van het landschap legde het fundament voor mijn werk. Om deze ruimte te visualiseren is de lijn steeds een belangrijk middel geweest. Lijnen vormen en leiden de ruimte naar ritmische constructies. Ze dragen de kleuren over het doek. Ik heb leren begrijpen wat kleur betekent. Kleur is een hele wereld. Elke kleur is licht, ruimte, energie en beweging. Ik streef naar een ruimte waar deze kwaliteiten elkaar in alle helderheid ontmoeten. Het schilderij als een plaats waar licht en ruimte elkaar zoeken en vormen.

Gijs Pape - Afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg.
Er zijn in Nederland geen onaangeraakte open ruimtes meer. Het wonen in een dicht bevolkt land heeft invloed op het landschap. Alles is door menselijke activiteit in beslag genomen. Kunstmatige vormen krijgen een nieuwe betekenis wanneer ze in een lege ruimte worden geplaatst. Ze worden indrukwekkend, intimiderend en reusachtig, alsof ze voor niemand willen plaats maken en waarbij het belemmeren is verheven tot een op zichzelf staande functie.
Onze omgeving bepaalt ons gezichtsveld en het uitzicht op stedelijk landschap laat geen mogelijkheid tot ontsnapping. Ik poog een balans te vinden tussen door de mens gemaakte structuren en onze natuurlijke grenzen.

Gijs Pape





Ingezonden persbericht