Ingezonden persbericht




De Wonderjaren
Familietentoonstelling over herinneringen in beeld en geluid. Met verhalen van Frank Groothof, foto's van Michel Pellanders, geluidscollages van Hannes Wallrafen. 31 oktober 2009 t/m 3 januari 2010 in het Nederlands Fotomuseum

In de familietentoonstelling De Wonderjaren in het Nederlands Fotomuseum en het gelijknamige boek brengen auteur/acteur Frank Groothof, fotograaf Michel Pellanders en audiograaf Hannes Wallrafen hun jeugdherinneringen samen in verhaal, beeld en geluid. Alle drie opgegroeid in de jaren '50 verworden deze gezamenlijke jeugdherinneringen tot een collectief verhaal vertaald naar de belevenissen van een tienjarig jongetje dat in deze periode van wederopbouw opgroeit. Er was geen tv, computer of mobiele telefoon en er waren nauwelijks auto's. Als kind leefde je in een kleine wereld niet groter dan je eigen huis, school en buurt. Maar die kleine wereld was wel een wonderlijke wereld.

De tentoonstelling De Wonderjaren in het Fotomuseum brengt op speelse wijze de herinneringen tot leven met foto's (uit o.a. de museumcollectie), amateurfilms, geluiden en verhalen. Bezoekers kunnen de herinneringen aan school, aan thuis en aan de buurt voelen, luisteren en ontdekken in onder andere een woonkamer, speelhut, klaslokaal en een oude DAF. De Wonderjaren gaat niet over nostalgie maar over herinnering. Het gaat over het effect van geluid en beeld op een opgroeiend kind. Welke herinneringen brengen ze nu naar boven? Welke beelden roepen ze op bij anderen, niet opgegroeid in de jaren '50? Welke geluiden van nu bepalen het collectieve geheugen van later?

De Wonderjaren is te zien in het Nederlands Fotomuseum van 31 oktober 2009 t/m 3 januari 2010 en reist daarna verder door Nederland. Het gelijknamige boek brengt de beelden van Pellanders samen met de verhalen van Groothof en verschijnt gelijktijdig met de tentoonstelling en is te koop in de museumwinkel en online winkel (¤ 17,50).

Het Fotomuseum organiseert extra school- en kinderactiviteiten bij De Wonderjaren.

Voor meer informatie zie bijgaand persbericht



Ingezonden persbericht