Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Concert voor Kindsoldaten doneert 100% opbrengsten aan War Child

Multiculturele vredesmis 'The Armed Man: a Mass for Peace' in teken kindsoldaten

Den Haag, 6 oktober 2009 - Zaterdagavond 31 oktober 2009 is in het Haagse World Forum Theater alle aandacht gericht op de meer dan 250.000 kindsoldaten in de wereld. Voor hen wordt de indrukwekkende, multiculturele vredesmis 'The Armed Man: a Mass for Peace' van de Engelse componist Karl Jenkins opgevoerd. 100% van de opbrengsten gaat naar War Child projecten om ex-kindsoldaten op te vangen. Het Concert voor Kindsoldaten verbindt op unieke wijze het werk van een eigenzinnige componist, een doorgewinterde Nederlandse dirigent, Nederlands en buitenlands muziektalent en het doel: een betere toekomst voor kindsoldaten. Zij hebben recht op aandacht en bescherming. Kaarten zijn te koop via www.concertvoorkindsoldaten.nl voor 55 euro per stuk.

'The Armed Man: a Mass for Peace' verbindt alle soorten religieuze muziek

'The Armed Man...' maakt een oorlog door in de hoop op en op weg naar vrede. De multiculturele vredesmis is van de componist Karl Jenkins, die het stuk heeft opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo-oorlog.

Alle traditionele soorten religieuze muziek komen aan bod. De katholieke mis, het moslimgebed, gregoriaanse gezang, de Engelse hymne. Indringende videobeelden ondersteunen en versterken de woorden en de muziek.

De tekst bevat delen uit de islamitische oproep tot gebed, uit de Bijbel (Psalmen en Het Boek der Openbaringen) en de hindoestische Mahābhārata. Maar ook teksten uit de gewone misorde (Kyrië, Sanctus) en teksten van schrijvers als Rudyard Kipling en Alfred Lord Tennyson zijn erin verweven, evenals een tekst van een overlevende van het bombardement op Hiroshima.

De teksten vallen in drie categorieën: heroïsche teksten over oorlog en geweld, smartelijke teksten over de gevolgen van het geweld en teksten die hoop brengen en die er op wijzen dat duurzame vrede mogelijk is. Het geheel komt samen in een oproep tot gebed en delen uit het Ordinarium.

Componist Karl Jenkins

Karl Jenkins (1944) is een veelzijdige Engelse componist. Kenmerkend voor zijn muziek zijn verschillende muziekstijlen: van jazz, pop, Arabisch tot klassiek. Hij werd bekend met het Adiemus en schreef muziek voor televisie en reclame zoals de tunes van McDonald's en Pepsi. Daarna verschenen grotere composities waaronder 'The Armed Man: a Mass for Peace' (1999), 'Requiem' (2005) en 'Stabat Mater' (2007).

Oorlog en vrede staan centraal. Jenkins gaat er daarbij vanuit dat alle godsdiensten en overtuigingen in het diepste wezen gelijk zijn. Hij gelooft in de 'circle of life' en met deze cross-over projecten combineert hij op bijzondere wijze verschillende muzieksoorten en -stijlen. Hij schreef 'The Armed Man' in opdracht van het 'The Royal Armouries' van het museum in Leeds ter gelegenheid van de Millenniumvieringen. De première vond plaats in 2000 in de Royal Albert Hall in London. Meer informatie op www.karljenkins.com

Talentvolle solisten en 200 enthousiaste zangers

De uitvoering van het 'The Armed Man' gebeurt onder meer door jonge, talentvolle muziekstudenten zoals de celliste Irene van der Vossen. Vocale solisten zijn afkomstig van het Koninklijk Conservatorium uit Den Haag: de sopraan Lidewij Taat, de mezzosopraan Bernadet Naggy, de tenor Uros Petrac en de bariton Seungtaek Lee.

Het basiskoor bestaat uit circa 150 enthousiaste zangers die uit verschillende delen van het land samenkomen om iedere twee weken te repeteren. Dit koor wordt aangevuld en versterkt door leden van het Residentiekoor, het Concertkoor Corda Vocale en het Jeroen Bosch koor / Orpheus Ensemble.

Beroemd Rotterdams Jongenskoor en prijswinnend Viotta Jeugdorkest

Het Rotterdams Jongenskoor en het Viotta Jeugdorkest maken het ensemble compleet. Het Rotterdamse koor heeft als doel aan jongens van 5 tot 23 jaar een plezierige en avontuurlijke vrijetijdsbesteding en muzikale en culturele vorming te bieden. Ze zijn veel in het buitenland te vinden: van New York, Washington, Baltimore tot Wenen, Bratislava en Sint-Petersburg. Geert van den Dungen is sinds december 1999 de dirigent.

Het Viotta Jeugdorkest, onder leiding van Dick van Gasteren, is een compleet bezet symfonieorkest, bestaande uit ± 70 gevorderde, jeugdige musici tussen de 14 en 21 jaar (gemiddelde leeftijd 16 jaar). Het is één van de beste jeugdorkesten van Nederland binnen deze leeftijdscategorie. In 2007 waren zij winnaar van het Summa Cum Laude International Youth Music Festival Het repertoire van dit orkest bestaat meest uit de grote klassieke, romantische en moderne werken.

Dirigent Hans Matla

Het muziekstuk wordt opgevoerd onder de bezielende leiding van Hans Matla, een doorgewinterde dirigent die al jong met muziek in aanraking kwam. Hij studeerde piano en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Hij heeft zijn sporen als dirigent verdiend bij koren in o.a. Aalsmeer, Den Haag, Gouda, Heemstede, Lisse, Rijswijk, Vlaardingen en Zoetermeer.

Met het in 1996 door hem ontdekte moderne oratorium: 'The Jerusalem Passion' ging Hans speciale projecten organiseren. Dat leidde tot de eerste originele uitvoering van dit stuk in Nederland (1999). Dit concert kreeg later vele malen succesvol vervolg in de Doelen in Rotterdam. In 2010 zal het stuk weer plaats vinden in De Doelen, Rotterdam.

Met speciale uitvoeringen van onder andere Bach's Johannes Passion, Missa Pastoralis van Ryba en Stabat Mater en 'The Armed Man' laat Matla zien over een breed repertoire te beschikken. Meer informatie op www.hansmatla.nl

100% concept mogelijk dankzij honderden vrijwilligers

Alle opbrengsten van het Concert voor Kindsoldaten gaan naar War Child om ex-kindsoldaten op te vangen. De speciale bankrekening garandeert dit. Omdat absoluut 100% wordt gedoneerd aan War Child in plaats van de 75% die wordt gegarandeerd door het CBF-keurmerk, is de organisatie AYOPlaza hierbij niet aangesloten. Het 100% concept is mogelijk dankzij het feit dat alle uitvoerenden en betrokkenen zich met veel enthousiasme op geheel vrijwillige basis inzetten. En door sponsorbijdragen van de gemeente Den Haag, het World Forum Theater, See Tickets (hoofdsponsors) en vele andere partners.

Het concert haakt aan bij de recent gelanceerde campagne 'Stad voor stap naar Vrede' van de gemeente Den Haag. Daarin vraagt de stad een jaar lang aandacht voor War Child.

Meer informatie op www.concertvoorkindsoldaten.nl en www.seetickets.nl Via de laatste site kunnen tickets voor 55 euro per stuk gekocht worden.

*****************************************

Noot voor de redactie (