Ingezonden persbericht


Persbericht


Organisatie Concert voor Kindsoldaten verheugd

Protocol inzake Kindsoldaten door Nederland bekrachtigd

Den Haag, 23 oktober 2009 - Het Concert voor Kindsoldaten op 31 oktober 2009 in het World Forum Theater in Den Haag is meer dan alleen een krachtige uitvoering van de multiculturele vredemis 'The Armed Man: a Mass for Peace'. De organisatie wilde ook bekrachtiging (ratificering) stimuleren van het Facultatief Protocol van de Verenigde Naties inzake de Rechten van het Kind. Dit protocol verbiedt betrokkenheid van kinderen bij gewapende conflicten onder de 18 jaar. Die doelstelling is behaald. Vanaf 24 oktober 2009 geldt het protocol voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Daarmee levert Nederland een belangrijke bijdrage aan de lobby om de inzet van kindsoldaten uit te bannen. De bekrachtiging geeft extra glans aan het mooie initiatief om aandacht te vestigen op de meer dan 250.000 kindsoldaten in de wereld en geld in te zamelen voor War Child.

Betrokkenheid Maxime Verhagen

Minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen is betrokken bij het Concert voor Kindsoldaten. Hij zal het concert op 31 oktober op gepaste wijze openen. Als minister heeft hij zich hard gemaakt om het protocol te bekrachtigen. "Mensenrechten gaan me aan het hart. Bij mijn aantreden als minister heb ik mensenrechten een centrale plaats gegeven in het buitenlands beleid. Het probleem van de kindsoldaten maakt daar deel van uit. Ik voel me als persoon en minister verantwoordelijk verandering te brengen in hun lot. Waar ik kan, wil ik bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn in Nederland: mensen hebben vaak geen idee hoe erg het is. Draagvlak en steun in eigen land zijn belangrijk om internationaal successen te kunnen boeken."

Wet aangepast voor protocol

Nederland is één van de laatste Europese landen die het protocol pas nu heeft bekrachtigd omdat de wet hiervoor aangepast moest worden. Het betekent namelijk ook een verbod op rekrutering van personen onder de 18 jaar en dat was in Nederland toegestaan. Het aanpassen van de wet heeft veel tijd gekost omdat het zorgvuldig moet gebeuren. Inmiddels kunnen jongeren vanaf 17 jaar met toestemming van hun ouders aangesteld worden als aspirant-militair ambtenaar. Zij worden dan wel opgeleid maar vervullen geen enkele gewapende dienst en worden ook niet uitgezonden. Als ze 18 jaar en meerderjarig zijn, kunnen zij ermee instemmen om als militair te gaan werken. Op dat moment kunnen zij ook naar oorlogsgebieden worden uitgezonden. Elke staat moet bij de bekrachtiging van het Facultatief Protocol een verklaring afleggen. Daarbij moeten zij aangeven wat de minimumleeftijd is waarop personen lid mogen worden van de krijgsmacht en welke maatregelen worden genomen om te verzekeren dat rekrutering onder de 18 jaar volstrekt vrijwillig is.

Uitvoering magistrale 'The Armed Man...' voor kindsoldaten in de wereld

De indrukwekkende, integrale uitvoering van het magistrale 'The Armed Man, a Mass for Peace' van Karl Jenkins gebeurt door jonge, talentvolle muziekstudenten waaronder solisten van het Koninklijk Conservatorium uit Den Haag. Het basiskoor bestaat uit circa 150 enthousiaste zangers die uit verschillende delen van het land samenkomen om iedere twee weken te repeteren. Dit koor wordt aangevuld en versterkt door leden van het Residentiekoor, het Concertkoor Corda Vocale en het Jeroen Bosch koor / Orpheus Ensemble. Het Rotterdams Jongenskoor en het Viotta Jeugdorkest (winnaar Suma Cum Laude Festival in 2007) maken het ensemble compleet. De dirigent van het concert is Hans Matla. Indringende videobeelden versterken en begeleiden het stuk.

100% concept

Alle opbrengsten van het Concert voor Kindsoldaten gaan naar War Child om ex-kindsoldaten op te vangen. De speciale bankrekening garandeert dit. Omdat absoluut 100% wordt gedoneerd aan War Child in plaats van de 75% die wordt gegarandeerd door het CBF-keurmerk, is de organisatie hierbij niet aangesloten. Het 100% concept is mogelijk dankzij het feit dat honderden betrokkenen zich met veel enthousiasme op geheel vrijwillige basis inzetten. En door sponsorbijdragen van het World Forum Theater, See Tickets (hoofdsponsors) en vele andere partners.

Uitgebreide informatie op www.concertvoorkindsoldaten.nl en www.seetickets.nl Via de laatste site kunnen kaarten worden besteld, voor 55 euro per stuk. Het concert op 31 oktober 2009 begint om 20.00 uur.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht