Gemeente Winterswijk


31 oktober 2009 Open Dag Algemene Begraafplaats Winterswijk

Winterswijk - Op zaterdag 31 oktober aanstaande van 12.00 uur tot 16.00 houdt de Algemene Begraafplaats aan de Waliënsestraat een Open Dag.

In het bijzijn van genodigden worden voorafgaand aan de Open Dag drie kunstwerken onthuld. Deze zijn ontworpen door de kunstenaars Gerri Grijsen en Jan ten Damme, beide afkomstig uit Winterswijk.

Kennismaking
Tijdens de Open Dag kan het publiek nader kennismaken met de Algemene Begraafplaats. De beheerders geven graag uitleg over de verschillende rituelen en gebruiken rondom begraven, over de flora en fauna en de geschiedenis van de begraafplaats. Ook zijn de medewerkers van de afdeling Burgerzaken deze dag aanwezig. Zij geven informatie over de gang van zaken rondom overlijden en de uitgifte van grafruimte.

De Kunstwerken
Jan ten Damme heeft twee objecten gemaakt die geplaatst worden aan het eind van twee lange lanen, die tevens dienen als oriëntatiepunt. Gerri Grijsen heeft een tuinkamer ontworpen in de buurt van de kindergraven met daarin een monument voor het verloren kind. Dit beeld is bedoeld als gedenkplaats voor alle mensen die een kind hebben verloren. Ook wordt de begraafplaats voorzien van banken en een hinkelbaan voor spelende kinderen.

Gedenkpark
De Algemene Begraafplaats aan de Waliënsestraat kenmerkt zich door een nieuw en een oud gedeelte. De laatste jaren wordt er gewerkt aan het omzetten van het nieuwe gedeelte naar een vriendelijk en meer natuurlijk ogend geheel, dat meer aansluiting vindt bij het oude deel. De begraafplaats wordt op deze manier langzaam omgevormd naar een meer parkachtig gebied. Naast het bezoeken van een dierbare overledene, krijgt de bezoeker ook de gelegenheid om een wandeling door dit gedenkpark te maken. Deze omvorming past in de maatschappelijke wens om op loopafstand rustige plekken te hebben.