Eigengereide schaatsploeg gaat voor Olympische Spelen


Vernieuwd Team APPM wil weer voor sensatie zorgen

VANCOUVER, 20091031 -- Team APPM, de schaatsploeg die de afgelopen jaren de Nederlandse schaatswereld kennis liet maken met de kracht van een volledig onconventionele aanpak, is flink uitgebreid en verjongd.

Inmiddels bestaat de ploeg uit acht schaatsers, waarvan vijf nieuwkomers. Ook de begeleiding heeft een extra impuls gekregen met de komst van de Olympische schaatscoryfeeën Gerard van Velde en Jan Ykema.
Evenals in 2008, toen de APPM-ers Jaques de Koning en Lars Elgersma voor een sensatie zorgden door tweede en derde te worden op het NK-Sprint, zet de vernieuwde ploeg dit seizoen alles op alles om opnieuw laten te zien dat de APPM-filosofie van een grote vrijheid en eigen verantwoordelijkheid krijgen, wérkt. Dit adagium is ook de rode draad in de werkwijze van hoofdsponsor APPM Management Consultants.
Team APPM onderscheidt zich met zijn eigengereide aanpak volledig van alle andere schaatsploegen in Nederland. "Bij team APPM krijgen de schaatsers een grote mate van vrijheid. De ervaring leert dat ze hierdoor in staat zijn echt het beste uit zichzelf te halen," aldus trainer Johan de Wit. Samen met Gerard van Velde werkt hij aan kwalificatie van de schaatsers voor de Olympische Spelen in 2010.
Gezien de ervaringen van 2008 heeft Gerard van Velde er alle vertrouwen in dat het Team APPM gaat lukken met een afvaardiging mee te doen aan de winterspelen in Vancouver. "We hebben een zeer mooi volwassen team met goede schaatsers op iedere afstand. Zowel op de 500 meter als op de 5 kilometer kunnen we met de Nederlandse top mee," aldus Van Velde, die zelf in 2002 Olympisch goud haalde op de 1000 meter in Salt Lake City.

Het team

Team APPM heeft nu vier sprinters: Lars Elgersma en de nieuwe aanwinsten Freddy Wennemars en de - ook op de skeeler aan de top presterende - tweeling Ronald en Michel Mulder. De allrounders zijn de oudgedienden Rhian Ket en Boris Kusmirak, aangevuld met Ted-Jan Bloemen en Tim Roelofsen, die in 2002 ook al Nederlands kampioen nieuwelingen mountainbiken werd. Het begeleidingsteam bestaat behalve uit de trainers Johan de Wit en Gerard van Velde uit begeleider Jan Ykema en manager Yuri Solinger. Jan Ykema is de enige Nederlandse sprinter is die ooit een zilveren medaille op de 500 meter tijdens de Spelen haalde: hij werd in 1988 in Calagary tweede.

Geschiedenis

Team APPM begon twee jaar geleden als een eigenwijze groep topschaatsers. Het leek haast een experiment, waarbij het bindmiddel was een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid, persoonlijke vrijheid en een sterke wil om te winnen. Inmiddels is team APPM uitgegroeid tot een hechte professionele ploeg met schaatsers en coaches van Olympisch formaat. Het jongensachtige is er nu vanaf, het bindmiddel is gebleven.
APPM Management Consultants is een bureau is dat zich bezig houdt met de ruimtelijk inrichting van Nederland. Overheden schakelen APPM in om complexe opdrachten te organiseren waarin infrastructuur, gebiedsontwikkeling, energie en water bij elkaar komen.





Ingezonden persbericht