Koor Tutti Cantano brengt Requiem F.J. Gossec in Groningen en Emmen

06/10/2009 22:36

Kamerkoor Tutti Cantano

31 oktober/ 1 november 2009

Requiem van F.J. Gossec door solisten, koor, orkest

Sint Jozefkathedraal Groningen 31 oktober 20.00 uur

Grote Kerk Emmen 1 november 15.00 uur

Grande Messe des Morts - een vergeten meesterwerk

Het Requiem van Gossec (1734-1829) is een mijlpaal in de muziekgeschiedenis. In 1760 maakte deze mis Gossec op slag beroemd. Het Requiem stond model voor werken van grootheden als Mozart en Berlioz en was meer dan 50 jaar toonaangevend in zijn genre. In de 19e eeuw is het echter in de vergetelheid geraakt. Rond 2000 werd het stuk herontdekt. Kamerkoor Tutti Cantano uit Zuidwolde (Gn) gaat de uitdaging aan om dit vergeten meesterwerk, dat opvalt door zowel eenvoud als perfectie, ten gehore te brengen. Het koor heeft een verrassende, originele keuze gemaakt door te kiezen voor een weliswaar toonaangevend, maar relatief onbekend requiem in plaats van de veel vaker uitgevoerde bekendere requiems.

Een concert dat een echte muziekminnaar niet wil missen.

Deze Grande Messe des Morts is, hoe tegenstrijdig het ook moge klinken, muziek van hoop en verwachting. De opening is betoverend mooi. Sommige delen lijken welhaast opera te zijn, zoals de tenorsolo Spera in deo. Daarnaast laat Gossec zijn vakmanschap horen in zijn korale fuga's Et lux perpetua en Amen.

Kamerkoor Tutti Cantano kent onder de 28 leden nog velen van het eerste uur. In 2004 nam Jan Verbogt het dirigentenstokje van Hero Beukema over. Onder zijn leiding maakte het koor een grote muzikale ontwikkeling door. Muziekkenners spreken van een fraaie koorklank. Met het Requiem van Gossec zingt Tutti Cantano ter viering van het 10-jarig bestaan een groot koorwerk in samenwerking met orkest en solisten.

Jan Verbogt

Jan Verbogt studeerde cum laude af en won de eerste prijs voor koor- en orkestdirectie. Later studeerde hij ook filosofie. Hij werkte o.a. in Tsjechië, waar hij het Moravisch Filharmonisch Orkest dirigeerde. Hij was en is dirigent van diverse koren en orkesten in binnen- en buitenland.

Solisten:

Else Linde Buitenhuis, sopraan Christofoor Baljon, tenor

Stephanie Gericke, alt Henk Timmerman, bas

Orkest:

Bestaande uit leden van het Studentenorkest Mira, het Drents Harmonieorkest en The Dutch Symphonic Brass.

Kaarten á Euro 15,-. Info/Reservering: Jaap Middeldorp, tel. 050 - 3641980

Informatie: www.tutticantano.nl