Senternovem

19-10-2009 | Energy - Nog vijf openstaande calls in het thema Energie!

Op 15 oktober 2009 werden de eerste voorstellen van het nieuwe werkprogramma van Energie ingediend. Er sloten twee calls: de FET-call waarin werd gevraagd om baanbrekende nieuwe technologieën en de RTD-call waarin werd gevraagd om onderzoek en ontwikkeling van veelbelovende technologieën. Ook de call van het JTI Fuel Cells and Hydrogen sloot deze dag. Er staan nu nog 5 calls open! De komende maanden sluiten vijf calls met verschillende deadlines, van 3 november 2009 tot 4 maart 2010.

Energie-efficiënte gebouwen door renovatie
Op 3 november 2009 sluit de cross-thematic call Energy-efficient Buildings, die zich in het thema energie hoofzakelijk richt op renovatieprojecten in de gebouwde omgeving. Voorstellen kunt u indienen op het volgende onderwerp:

* Demonstration of Energy Efficiency through Retrofitting of Buildings

Het budget is 15 miljoen euro voor maximaal 4 projecten.

Samenwerking met India
Op 30 november 2009 sluit een zgn. coordinated call met India. Bij een coordinated call worden twee afzonderlijke calls gepubliceerd, in dit geval door de Europese Commissie en het Indiase Department of Science and Technology. Europese en Indiase consortia dienen afzonderlijk een projectvoorstel in, waarbij de voorstellen een relatie hebben met elkaar. Naast de reguliere criteria moet dus ook het verband tussen de voorstellen aangetoond worden. Het doel van de coordinated call is het versterken van de samenwerking tussen de EU en India op het gebied van duurzame elektriciteitsproductie. Voorstellen kunnen worden ingediend op de volgende onderwerpen:

* Development of novel materials, device structures and fabrication methods suitable for thin film solar cells and TCOs including organic photovoltaics

* Development of new concentrator modules and field performance evaluation of Concentrated PV systems

* Small scale steam engine powered by Linear Fresnel Reflector (LFR) system- Development of prototype
Het budget is 5 miljoen euro voor de Europese consortia. Aan Indiase zijde is een soortgelijk bedrag beschikbaar gesteld

Toekomst van de oceanen
Op 14 januari 2010 sluit de gezamenlijke call `Oceans of Tomorrow', waarbij de thema's Food, agriculture and fisheries, and biotechnology, Energy, Environment, Transport en Socio-economic sciences and the humanities de handen ineen hebben geslagen en gezamenlijk oplossingen zoeken voor de gevolgen van de huidige ontwikkelingen op de oceanen. U kunt voorstellen indienen op de volgende onderwerpen:
* Quantification of climate change impacts on economic sectors in the Arctic (11 miljoen euro)

* Vectors of changes in marine life, impact on economic sectors (12,5 miljoen euro)

* Sub-seabed carbon storage and the marine environment (10,5 miljoen euro)

Het budget is 34 miljoen euro. Per onderwerp zal maximaal één project gefinancierd worden. Belangrijk is dat het project multidisciplinair van aard is.

Groene auto's
Op 14 januari 2010 sluit eveneens de call die voortkomt uit de publiek-private samenwerking Green Cars, ondersteund door de thema's NMP, Energy, Environment en Transport. In deze call kunt u voorstellen indienen, bij voorkeur geleid door de industrie, op het volgende onderwerp:

* Materials, technologies, and processes for sustainable automotive electrochemical storage applications

Het budget is 25 miljoen euro.

Grootschalige demonstratie
Op 4 maart 2010 sluit de call, waarin hoofdzakelijk wordt gevraagd om industriële demonstratieprojecten. Het doel van deze call is de tijd tot marktintroductie van veelbelovende nieuwe technologieën en processen te verkorten, door op industriële schaal de technologische en economische haalbaarheid te toetsen. U kunt voorstellen indienen op de volgende onderwerpen:

* Support to the coordination of stakeholders' activities in the field of wind energy

* Demonstration of innovating multipurpose solar power plants
* Biofuels from algae

* Demonstration of a new generation of boilers and stoves
* Support to the coordination of stakeholders' activities in Renewables for Heating and Cooling

* Efficiency Improvement of Oxygen-based combustion
* Extending the value chain for GHG emissions other than CO2
* Large scale demonstration of smart distribution networks with distributed generation and active customer participation

Het budget voor deze democall is 126,4 miljoen euro. Voor het onderwerp Biofuels from algae vindt op 13 november 2009 in Brussel een informatiedag plaats, georganiseerd door de Europese Commissie.

Wilt u brainstormen over uw projectidee, wilt u weten of uw projectidee past binnen de onderwerpen van de call, bent u op zoek naar projectpartners, wilt u advies over uw projectvoorstel of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op!
Contact

Kathrin Braun en Diana Guzijan