Duits-Nederlandse Handelskamer



Studiedag "Zakendoen in Duitsland"

Eindhoven, 15 oktober 2009

Inzicht in groeimogelijkheden en aandachtspunten van de Duitse markt voor Nederlandse MKB's met exportplannen biedt de studiedag "Zakendoen in Duitsland", die DeOndernemer in samenwerking met de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) op dinsdag 3 november van 13 t/m 18 uur in het Philips stadion te Eindhoven organiseert.

"Veel Nederlandse bedrijven willen de Duitse markt betreden maar onderschatten deze stap. Ondernemers worden geconfronteerd met een andere mentaliteit en cultuur maar ook met een afwijkende wetgeving", zegt Axel Gerberding, directeur van de DNHK. Zo worden bijvoorbeeld contracten met Duitse ondernemingen vaak schriftelijk vastgelegd. "Duitsers willen hun contracten zwart op wit hebben. Ook zijn zij minder flexibel met het veranderen van details nadat het contract getekend is", aldus Gerberding. "Verder moeten ondernemingen rekening houden met onverwachte belastingen en regelgeving. Zo moeten bedrijven in tegenstelling tot de Nederlandse markt een bedrijvenbelasting, de zogenoemde 'Gewerbesteuer' betalen.

Het programma omvat verschillende onderwerpen die bij het betreden van de Duitse markt belangrijk zijn. Naast een cultuurtraining zullen de deelnemers inzicht in de Duitse arbeidsmarkt en het Duitse arbeidsrecht krijgen. Verdere thema's zijn het Duitse betalings- en financieringssysteem, het contractenrecht en de fiscaal juridische aspecten van vestigingen in de Bondsrepubliek. Er volgt een voordracht over subsidiemogelijkheden en groeikansen op de Duitse markt. De workshops worden gehouden door gerenommeerde specialisten zoals advocaten, deskundigen en trainers uit Duitsland. De partners zijn CMS Hasche Sigle, Rabobank, Luther Rechtsanwaltsgesellschaft en Wirtschaftsförderung Mönchengladbach.

De studiedag richt zich aan MKB's die op de Duitse markt actief wollen worden of al actief zijn. De prijs per deelnemer bedraagt 99.- euro (excl BTW).

Contact: Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), Marlies Komorowski, tel. 070 3114 156, e-mail m.komorowski@dnhk.org. Om zich aan te melden stuurt u voor 23 oktober een mail naar
deondernemer(at)brabantsdagblad.nl

Directe link naar meer informatie en de online-aanmelding: www.deondernemer.nl/workshops

Multi Development wint de Nederlands-Duitse prijs voor de economie

Amsterdam, 6 oktober 2009

De projectontwikkelaar Multi Development Germany uit Duisburg, een dochteronderneming van de Nederlandse Multi Corporation uit Gouda, heeft gisteren (6 oktober) in Amsterdam de Nederlands-Duitse prijs voor de economie 2009 gewonnen. Multi heeft in Dresden het meest milieuvriendelijke winkelcentrum van Europa gerealiseerd. Het hele project werd in samenwerking met Nederlandse en Duitse partners omgezet. De bouwspecialist won van 61 ondernemingen die hadden meegedongen naar de prijs.

"Wij zijn enorm trots en voelen ons erkend voor ons werk", zei Jörn Kreuzahler, senior-projectmanager van Multi Development. "Van tevoren dichtten wij onszelf al goede kansen toe, omdat wij met onze inspanningen op het gebied van milieuvriendelijkheid graag voorop willen lopen. Ook daarom bevestigt deze onderscheiding dat wij op de goede weg zijn", aldus Kreuzahler. Het winkelcentrum `Centrum Galerie' in Dresden heeft in september 2009 op 62.000 m2 zijn deuren geopend en ontving als eerste gebouw in Duitsland het milieucertificaat BREEAM-Excellent.

De prijs werd door de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) uitgereikt. Multi Development wist tijdens een onlinestemming vier andere kandidaten, die door de Handelskamer waren genomineerd achter zich te laten. In totaal hadden circa 2.500 personen voor de prijs gestemd. De Nederlands-Duitse prijs voor de economie onderscheidt ondernemingen die in het grensoverschrijdende zakenleven door innovaties en bijzondere economische impulsen uitblinken.

De andere genomineerden waren de modeketen New Yorker uit Braunschweig, het samenwerkingsverband van drie MKB-machinebouwbedrijven te weten Wendt Maschinenbau (Georgsmarienhütte), Bouman Machinefabriek (Almelo) en Alfons Dieckmann uit het Duitse Velen, de Zuid-Duitse dakbegroener Optigrün AG en de specialist op het gebied van water EnviroChemie voor een gezamenlijk project met de luchthaven Schiphol.

"De bandbreedte van de deelnemers was overweldigend en onderstreept hoe veelzijdig de samenwerking tussen Nederland en Duitsland is", zei DNHK-voorzitter Kurt Döhmel voor circa 70 gasten in het historische West-Indisch Huis in Amsterdam. In het gebouw, waar in 1625 de stichting van New Amsterdam - het huidige New York - werd besloten, loofde Döhmel vooral het initiatief en de zakelijke moed en ondernemerschap van alle deelnemers. "Zakelijk succes bepaald vandaag de dag meer dan ooit de samenwerking met partners en de gemeenschappelijke grensoverschrijdende betrokkenheid", aldus de DNHK-voorzitter.

Ook de andere kandidaten waren ondanks het verlies verheugd over de nominatie. "Onze landen zijn misschien wat teleurgesteld als zij bij het WK-voetbal tweede worden, maar tussen zoveel goede genomineerden te zitten is op zich al een hele eer", zei Michael Wendt van Wendt Maschinenbau. "We zullen in ieder geval de vertrouwelijke samenwerking met onze Nederlandse partners voortzetten, omdat deze voor beide kanten zijn vruchten aanzienlijk heeft afgeworpen."

Ook modeketen New Yorker oogde tevreden. "Nederland is voor ons een interessante markt, omdat hier trends snel worden opgepakt", aldus Manuela Scobel, verantwoordelijk voor de interne communicatie van New Yorker. De onderneming was vanwege haar sterke grensoverschrijdende inspanningen genomineerd. Het bedrijf heeft mede hierdoor tegen alle branchetrends in een sterke groei doorgemaakt en talrijke nieuwe arbeidsplaatsen kunnen creëren. Intussen beschikt New Yorker over 21 winkels in Nederland en wil verder uitbreiden.

Een voorbeeld vormt tevens de samenwerking van EnviroChemie met de Amsterdamse luchthaven Schiphol. Om de milieuschadelijke ontdooiing van vliegtuigen in de winter te vermijden, heeft EnviroChemie voor de luchthaven een systeem ontwikkeld dat de resten van het antivriesmiddel in biogas omzet. "Wij hopen dat Schiphol voor ons een pionierproject is dat ook door andere airports in Europa zal worden overgenomen", zei CEO Gottlieb Hupfer. "Hierdoor zou het project ook een behoorlijke bijdrage kunnen leveren aan de milieuvriendelijkheid van luchthavens."

Ook het bedrijf Optigrün is succesvol in Nederland werkzaam. Het heeft zich binnen een paar jaar in Nederland tot marktleider voor dakbegroening ontwikkeld. "Wij zien nog heel veel potentieel op de Nederlandse markt en voelen ons dus ook vereerd dat wij als relatief kleine onderneming voor deze gerenommeerde prijs in aanmerking zijn gekomen", benadrukte directeur Uwe Harzmann.

Aan de Nederlands-Duitse prijs voor de economie hangt weliswaar geen geldbedrag vast, maar hij wordt als de belangrijkste onderscheiding voor de grensoverschrijdende samenwerking tussen beide landen gezien.

Foto's: deze kunt u downloaden via de DNHK-website:

http://www.dnhk.org/nl/veranstaltungen/nederlands-duitse-prijs-voor-de
-economie/

Contact: Nederlands-Duitse Handelskamer, Lars Gutheil, tel. 0031 (0)70 3114 157, e-mail l.gutheil(at)dnhk.org