Wageningen Universiteit en Researchcentrum

3 nov 2009 19:45 - 3 nov 2009 22:00

Locatie: Leeuwenborg, zaal C64, Hollandseweg 1, Wageningen
Organisatie: Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen Website: http://www.nwgwageningen.nl.

Prof.dr. Louise Vet over "Van ecologie naar economie: noodzaak en uitdaging".

In de moderne wereld zien we dat de mens primair gedreven wordt door economische motieven. De huidige economie kenmerkt zich door take, make en waste. We beseffen meer dan ooit dat daarmee onze grondstoffen opraken en dat we belangrijke ecosystemen vernietigen die voor de mens en andere soorten op onze planeet cruciaal zijn voor het voortbestaan. Om dat te voorkomen moeten we toe naar duurzame ontwikkeling, waarbij economie en ecologie harmonieus samengaan.

Prof. Vet is als ecoloog zeer gecharmeerd van het cradle-to-cradle concept, een benadering die uitgaat van een zogenaamde circulaire economie waarbij zo min mogelijk afval vrijkomt, energie duurzam wordt opgwekt en verbruikt en respect bestaat voor biodiversiteit. In dat verband gaat ze onder meer in op de duurzame nieuwbouw van haar instituut, NIOO-KNAW aan de Mansholtlaan in Wageningen. Â
Louise Vet is directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en buitengewoon hoogleraar Evolutionaire ecologie aan Wageningen Universiteit.