Hogeschool Windesheim

Persbericht, 28 oktober 2009

Op dinsdag 3 november a.s. presenteren de lectoren dr. William Goossen en dr. ir. Marike Hettinga in hun redes de plannen van het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg. Dit lectoraat richt zich op de vraag hoe de zorg in Nederland met behulp van ICT-innovaties verbeterd kan worden. Met het uitspreken van hun rede worden Goossen en Hettinga officieel geïnstalleerd als lectoren ICT-innovaties in de Zorg bij Windesheim. De redes worden gehouden in het auditorium van Windesheim, Campus 2-6 te Zwolle. Belangstellenden zijn welkom vanaf 14.00 uur.

Effecten Elektronisch Patiëntendossier voor patiënt Welk onderzoek is nodig om de invoering van een Elektronisch Patiëntendossier (EPD) soepel te laten verlopen? Goossen geeft in zijn rede de verschillende stappen van de constructie van een EPD weer: informatieanalyse, modelleren, ontwikkeling en evaluatie. Hij stelt dat bij de ontwikkeling het testen en evalueren meestal wordt opengelaten, terwijl hier nu juist de mogelijkheid ligt om vast te stellen of een EPD de zorgverlener en de patiënt wat oplevert. De komende tijd onderzoekt Goossen samen met verschillende zorginstellingen, de effecten van het EPD op de patiënt, op de zorgverlener en op de manier van zorg verlenen. Een onderzoek naar de effecten van het EPD op de patiënt is in Nederland nog nauwelijks uitgevoerd.

Telezorg: van Buzz naar Business?
Hettinga stelt in haar rede dat telezorg en toepassingen zoals teleconsultatie en telemonitoring, gezien worden als de oplossing voor het groeiend aantal mensen dat een beroep doet op de zorg. Toch blijven deze toepassingen vaak steken in de projectfase en worden ze weinig structureel ingebed in zorgprocessen. In een aanpak gebaseerd op businessmodellen waarbij de telezorgprojecten vanaf de eerste fase tot en met de uitrol ondersteund worden, ziet Hettinga een uitkomst. De komende tijd gaat Hettinga een Innovatie- en Opschalingsleidraad ontwikkelen die telezorgprojecten ondersteunt bij de overstap van âBuzz naar Businessâ. Het project wordt gefinancierd door de provincie Overijssel.

Windesheim als kennisinstelling
Windesheim telt negentien lectoren in zestien lectoraten binnen de kennisthemaâs Zorg en Welzijn, Ondernemerschap, Technologie en Educatie. De lectoren stimuleren in hun vakgebied de ontwikkeling van onderzoek, onderwijs en dienstverlening en leveren een praktische waarde voor onderwijs en werkveld.

Bijwonen redes
Belangstellenden kunnen zich hier aanmelden.