Minister Van der Hoeven bezoekt Mexico

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken brengt van 3 t/m 5 november een bezoek aan Mexico. Zij doet dit in het kader van het Staatsbezoek dat Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Máxima brengen aan Mexico. De reis van Van der Hoeven staat in het teken van het aanhalen van de bilaterale economische betrekkingen en meer in het bijzonder de ontwikkeling en de versterking van de energierelatie tussen beide landen. Tevens wordt met het bezoek bijgedragen aan de positie van Nederlandse ondernemingen op de Mexicaanse markt. Samen met Van der Hoeven zal ook een aantal topbestuurders van Nederlandse bedrijven meereizen naar Mexico. De delegatie staat onder leiding van Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW. Bedrijven die in de delegatie zijn vertegenwoordigd zijn Royal Boskalis Westminster, Damen Shipyards, IHC Merwede, ING, Randstad Holding, Shell, Unilever en Van Oord.

Op het programma van Van der Hoeven staan onder andere bilaterale gesprekken met de Mexicaanse Ministers van respectievelijk Economie, Energie en Financiën. Met hen zal de stand van de bilaterale betrekkingen op economisch, financieel-economisch en energiegebied worden besproken. De minister spreekt verder met de Directeur-generaal van de Mexicaanse oliemaatschappij PEMEX. Daarbij zullen de mogelijkheden voor actieve participatie voor het Nederlandse bedrijfsleven in het Mexicaanse olie- en gasprogramma aan de orde komen. De minister woont een Ronde Tafelbijeenkomst bij met de president van Mexico en met Nederlands en Mexicaanse CEO's. Dit gebeurt in aanwezigheid van HM de Koningin, de Prins van Oranje en Prinses Máxima. De minister zal een keynote speech houden op een energieseminar over duurzaamheid en energiebesparing. Daarbij wordt de Nederlandse kennis en kunde op deze gebieden voor het voetlicht geplaatst. Aansluitend zal een Samenwerkingsovereenkomst worden ondertekend tussen Van der Hoeven en haar Mexicaanse collega van Energie Georgina Kessel over de brede samenwerking tussen beide landen op energiegebied. Aan het einde van haar reis zal de minister een bezoek brengen aan Ciudad del Carmen om daar de boorinstallaties van PEMEX te bezichtigen en de rol die Nederlandse offshorebedrijven daarbij kunnen vervullen.

Mexico is de twaalfde economie en de zevende olieproducent ter wereld. De Nederlandse export naar Mexico bedroeg in 2008 ca. 2,3 miljard euro en de import ca 1,2 miljard. Nederland is de 6e investeerder in Mexico. Er zijn ca. 1000 Nederlandse bedrijven actief in Mexico.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed