Nieuw-Vlaamse Alliantie


MYRRHA: Moment van de waarheid voor Magnette (02/11/09)

Dinsdag 3 november komt een groep experten van de OESO met hun verslag over de wetenschappelijke waarde van het MYRRHA-project van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK). Voor minister van Energie Paul Magnette (PS), die deze doorlichting misbruikte als vertragingsmechanisme, is de tijd om kleur te bekennen definitief aangebroken. Kris Van Dijck, N-VA fractieleider in het Vlaams parlement en burgemeester van Dessel, en N-VA Kamerlid Flor Van Noppen verwachten dan ook snel de nodige actie van Magnette. Als de evaluatie net als in eerdere rapporten ook nu weer positief is, zijn alle excuses opgebruikt en is het de plicht van de federale regering om het SCK de nodige budgetten te geven voor het MYRRHA-project, aldus beide Kempense parlementsleden.

Met MYRRHA plant het SCK de bouw van een internationale onderzoeksinfrastructuur, met een nieuwe testreactor als kloppend hart. Onderzoek naar afvalbeheer en medische toepassingen voor de behandeling van kankers staan bovenaan de agenda. Dit moet het studiecentrum toelaten de komende 40 jaar een absolute wereldspeler te blijven.

Magnette blokkeert dit dossier al zolang hij minister van Energie is. Maar twee weken geleden verklaarde hij plots dat hij MYRRHA een zeer interessant project vindt en dat de financiering enkel nog zou afhangen van de evaluatie van de OESO. Het is een beetje cynisch dat Magnette na 2 jaar dwars liggen plots zijn liefde voor MYRRHA uitroept, zegt Kris Van Dijck. Maar beter laat dan nooit. Ik ga er nu wel van uit dat hij bij een positief rapport snel het licht op groen zet en de gevraagde 12 miljoen voor 2010 in de begroting inschrijft.

Bij de begrotingscontrole van april 2010 heeft de federale regering de kans om het nodige geld te voorzien. Dit nog langer uitstellen, is onverantwoord. Want als ook deze deadline wordt gemist, ziet de toekomst van het SCK er bijzonder slecht uit. Nochtans is dit project niet alleen voor de Kempen van enorm belang. Heel het land vaart er wel bij. Met MYRRHA worden er 2.000 langdurige jobs gecreëerd en voor elke euro die de federale regering investeert, vloeit er 12 terug naar onze economie. Net wat onze economie nodig heeft in moeilijke tijden!

Ik roep bij deze ook de Vlaamse meerderheidspartijen in de federale regering op om hun verantwoordelijkheid te nemen, zegt Flor Van Noppen. CD&V en Open VLD zijn al jaren pro MYRRHA, maar in het verleden schikten ze zich telkens weer naar de wil van de PS. Ze krijgen nu een nieuwe kans om hun gezicht te redden. Ik hoop dat ze zich niet opnieuw laten doen.

Auteur:
Kris Van Dijck, N-VA fractieleider Vlaams Parlement Flor Van Noppen, kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be