Gemeente Asten Wmo-soap Ramptoeristen voor een goed doel

Aflevering 15: Wmo-soap Ramptoeristen voor een goed doel


* Aflevering 15: WMO-soap

*

* Ramptoeristen voor het goede doel

*

* Opa Jan en opa Karel lijken in niets op elkaar. Oké, ze zijn bijna even oud, maar daar houdt de vergelijking dan ook op. Dat blijkt vandaag ook weer. Jan vertelt Karel over de raadselachtige uitspraak van de oude, verwarde Frits: ,,Dat vrouwtje in de Kinkerstraat, die heeft pas hulp nodig.'' Het blijft maar in Jan's hoofd rondspoken, maar actie ondernemen is niets voor hem. Karel daarentegen staat direct in de startblokken. ,,We moeten er op af'', zegt deze overjarige Batman met gevoel voor drama. ,,Misschien kunnen we iemand het leven redden.''
*

* Ze laten even de weinige feiten die ze hebben, de revue passeren. De oude Frits komt inderdaad op zijn dagelijkse route met zijn winkelwagentje door de Kinkerstraat. Hij heeft ook een duidelijke beschrijving van het huis gegeven. Maar dat is alles. Aangestoken door het vuur van Karel, besluit Jan zuchtend mee te gaan om met de brommobiel een kijkje te nemen. De Kinkerstraat ligt er rustig bij. Op huisnummer 13, de `verdachte' woning, staat een vrouw op een trapje de ramen te zemen. Het lijkt helemaal niet spannend hier. Maar Karel verzint een list om dichterbij te kunnen komen. Hij stapt uit, loopt naar de vrouw toe en vraagt vriendelijk: ,,Kunt u mij vertellen waar de dichtstbijzijnde brievenbus is.'' De vrouw draait zich om. Karel schrikt zo dat hij geen woord van haar antwoord hoort. Wat ziet dat vrouwtje eruit! Een groot blauw oog ontsiert haar fijne gezicht.

*

* Terug in de auto houden ze crisisberaad. Zou de oude Frits gelijk hebben? Is hier sprake van mishandeling? De moed is Karel inmiddels in de schoenen gezakt, ronduit vragen is dus geen optie. Ze besluiten hun dilemma voor te leggen aan Sandra, de consulente van het Wmo loket die ook mee is geweest naar de oude Frits. Wat onze helden niet weten, is dat Sandra de opmerking van de oude Frits ook heeft gehoord en in haar oren heeft geknoopt. Ze is haar eigen zoektocht al gestart via de huisarts van de bewoonster van de Kinkerstraat 13. De arts stond net op het punt om zelf de telefoon ter hand te nemen en dit geval van huiselijk geweld te melden.

*

* Op de Kinkerstraat 13 woont een kinderloos echtpaar van middelbare leeftijd. De vrouw komt naar de zin van de huisarts wat al te vaak hardhandig in aanraking met deuren en kasten en valt regelmatig van de trap. Dat is in ieder geval haar verhaal. Bij haar laatste bezoek, gisteren, kwam het hoge woord eruit. Haar hardhandige man laat haar regelmatig alle hoeken van het huis zien. ,,Maar daarna heeft hij er altijd spijt van'', verdedigt ze hem. Van aangifte doen wil ze niet horen.

*

* Een paar dagen gaan voorbij. Dan is er opnieuw telefonisch contact, dit maal met een dringende oproep van de huisarts. De vrouw is nu veel erger toegetakeld, haar oog zit dicht, ze is bont en blauw en heeft een gebroken arm. Zelfs zij is er nu van overtuigd dat het een gevaarlijke situatie is zodat ze niet terug naar huis kan. Sandra vindt na enig zoeken een plek in een blijf-van-mijn-lijfhuis in een andere stad en regelt het vervoer van de totaal ontredderde vrouw. Dan keert ze terug naar het werk dat ze eigenlijk voor vandaag gepland had. Wat was ook al weer die klacht over dat wijkgebouw?

*

+ Praktische informatie:

+ Door de invoering van de Wmo is de gemeente verantwoordelijk voor de verstrekking van hulpmiddelen en vervoerspassen. Ook de nazorg is een belangrijk aandachtspunt.
+ Volgende week kunt u iets lezen over een hulpvraag met meerdere facetten.

*

* Voor meer informatie kunt u terecht bij: Lokaal loket 2WZ, Startpunt Welzijn, Wonen en Zorg Centrum De Beiaard, Pastoor de Kleijnhof 22, 5721 CR Asten

* Tel. 0493-690622. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.