Wageningen Universiteit en Researchcentrum

3 nov 2009
Nummer: 064

In 2025 moet de wereldrijstproductie 70 procent hoger liggen dan nu, terwijl er naar verwachting minder land, water en arbeid beschikbaar is. Onderzoekers van Wageningen University gaan daarom het toepassen, de verspreiding en de mogelijke voordelen onderzoeken van meer duurzame intensivering van de productie van rijst, het zogeheten System of Rice Intensification. Zij doen dat onderzoek samen met onder meer collegaâs uit de VS en de Filipijnen. Dit onderzoek naar de motieven van boeren om deze nieuwe teeltaanpak wel of niet te gebruiken en de manier waarop het zich onder boeren verspreidt krijgt financiële steun van de Bill & Melinda Gates Foundation. De resultaten moeten bijdragen aan inzichten hoe deze nieuwe manieren van duurzame rijstteelt ontwikkeld en bevorderd worden.

Het System of Rice Intensification (SRI) is een stel teeltgebruiken dat zich onderscheidt van meer traditionele methoden van telen op het gebied van overplanten, plantafstand, watergebruik, grondbeluchting en het gebruik van organische voedingsstoffen. SRI is de laatste tien jaar sterk gepromoot door overheden en niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties, vooral in Azië. Uit observatie en wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er nogal wat variatie is in de manier waarop SRI wordt toegepast en de effecten daarvan onder verschillende omstandigheden. Kennis van die verschillen is belangrijk voor het onderkennen van specifieke klimatologische, ecologische en sociaal-economische condities die het gebruik van deze methoden bepalen.

Tot nu toe heeft onderzoek naar SRI zich vrijwel exclusief gericht op de technische aspecten en de economische effecten op het bestaan van de boeren. De subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, is vooral bestemd voor aanvulling op dat onderzoek, namelijk naar de sociale interactie en communicatie tussen boeren en de verschillende overheids- en niet-overheidsinstanties die betrokken zijn bij het promoten van SRI.

Verhoging van de opbrengst van rijst is van cruciaal belang voor de wereldvoedselproductie. Op dit moment is rijst hoofdvoedsel voor circa 2,4 miljard mensen. In 2050 is dat waarschijnlijk gestegen tot 4,6 miljard. Om aan de stijgende behoefte aan rijst te voldoen moet in 2025 de productie van rijst met circa 70 procent zijn gestegen, terwijl de beschikbaarheid van hulpbronnen â landbouwareaal, water en arbeid â naar verwachting afneemt.