Meer dan 15.000 gedichten Turing Nationale Gedichtenwedstrijd

03/11/2009 09:41

Stichting Turing Foundation

Amsterdam, 3 november 2009 - De belangstelling voor de allereerste editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd is overweldigend gebleken. 15.688 gedichten zijn ingezonden door meer dan 6.300 mensen, veel inzenders stuurden meerdere gedichten.

De Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, georganiseerd door de Poëzieclub en de Turing Foundation, heeft als doel om de totale belangstelling voor poëzie te vergroten. Voor deze eerste editie had de organisatie op rond de 2.500 ingezonden gedichten gerekend.

De jury zal onder leiding van Gerrit Komrij aan het eind van het jaar de top 100 van de beste gedichten presenteren. De winnaar wordt bekend gemaakt aan de vooravond van Nationale Gedichtendag, in januari 2010. De hoofdprijs voor het winnende gedicht is 10.000 euro, en kans op publicatie van een eigen gedichtenbundel bij uitgeverij Augustus. De inzendingtermijn is gesloten, geïnteresseerden kunnen vanaf gedichtendag 2010 weer gedichten inzenden.

De kwaliteit van de gedichten is veelbelovend. De beste 100 gedichten verschijnen bij uitgeverij Augustus in een bundel, ingeleid door voormalig Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij. De Turing Foundation doneert in totaal 250.000 euro om de gedichtenwedstrijd tot een succes te maken.

Jury

De jury bestaat uit Gerrit Komrij (voorzitter), DJ Giel Beelen, korte verhalen schrijfster Sanneke van Hassel, Turing Foundation bestuurslid Alexander Ribbink en dichter Vrouwkje Tuinman.

Alle ingezonden gedichten worden anoniem beoordeeld. Ramsey Nasr, nu Dichter des Vaderlands, is ambassadeur van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Waarom een Turing Nationale Gedichtenwedstrijd?

De Poëzieclub en de Turing Foundation willen dat er in Nederland meer mensen gaan genieten van poëzie. Door zowel professionele- als amateur dichters een nieuw podium te bieden, hopen zij de totale belangstelling voor poëzie te vergroten. Het concept van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, in Engeland bekend onder de naam National Poetry Competition, is daar sinds 1978 een groot succes, waar ieder jaar duizenden mensen aan meedoen. In Engeland wordt met succes door soortgelijke wedstrijden aandacht voor poëzie, (on)bekende dichters en nieuwe dichttalenten is gerealiseerd. Meer informatie over de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd op www.nationalegedichtenwedstrijd.nl.

Over Gerrit Komrij, voorzitter van de Jury - "Poëzie is kost en inwoning"

Vanaf zijn debuut in 1968 is Komrij een pleitbezorger van de poëzie geweest. In zijn functie van Dichter des Vaderlands (2000-2004) richtte hij de Poëzieclub op. Vervolgens begon hij een eigen poëzietijdschrift: Awater, genoemd naar de geheimzinnige hoofdpersoon in het gedicht van Nijhoff.

Over de Poëzieclub

Opgericht in 2001, de Poëzieclub stuurt drie keer per jaar aan meer dan 1100 leden een speciaal geselecteerde nieuw gepubliceerde dichtbundel. Het Poezieclub's poëzietijdschrift Awater is het grootste literaire tijdschrift van Nederland. Meer informatie op www.poezieclub.nl.

Over de Turing Foundation

Pieter en Fran(cc)oise Geelen richtten in 2006 met de opbrengst uit de beursgang van TomTom de Turing Foundation op, en schonken 100 miljoen euro aan deze stichting. Uit het rendement financiert de stichting in ontwikkelingslanden onderwijs, natuurbescherming en leprabestrijding. In Nederland wordt gedoneerd aan klassieke muziek, beeldende kunst en poëzie, zoals bijvoorbeeld aan De Gids, de Van Oorschot poëzie bloemlezingen reeks en de Nationale Gedichtendag.





http://www.nationalegedichtenwedstrijd.nl