300.000 mensen met diabetes minder dan verwacht

03/11/2009 08:54

Boeren Medical B.V.

Mobiel diabetesonderzoek in 65 gemeenten

TILBURG - Een speciaal daarvoor ingerichte vrachtwagen rijdt vanaf 4 november door Nederland om in 65 gemeenten mensen te scr eenen op diabetes type 2.

Met behulp van deze screening wordt vastgesteld of men een verhoogd risico heeft op het krijgen van diabetes type 2 of wellicht al diabetes type 2 heeft. Indien de huisartsen deze screening over gaan nemen in hun praktijk en het ministerie en zorgverzekeraars de minimale kosten vergoeden, zal de groei van diabetes type 2 in Nederland zeker met 300.000 mensen afnemen. De Mobiele Diabetes Risicotest is wereldwijd de eerste in zijn soort en heeft inmiddels al grote belangstelling uit het buitenland.

De bezoekers zullen worden voorzien van informatie en advies over diabetes en een gezonde levensstijl, die de kans daarop verkleind. Na goed geluisterd te hebben naar de wensen en eisen van het Diabetes Fonds, de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Vereniging van Diabetesverpleegkundigen (EADV), diverse Nederlandse zorgverzekeraars en het ministerie van VWS heeft Boeren Medical, gespecialiseerd in diabetes care, het initiatief genomen om mensen te scannen en zo te bepalen of ze mogelijk diabetes gaan krijgen of dit al hebben zonder het te weten.

Met de Landelijke Diabetes Risicotest wil Boeren Medical Nederlanders bewust maken van de gevaren en gevolgen van diabetes. Ook wil het hen informeren over mogelijkheden om diabetes te voorkomen of uit te stellen en de kans erop te verkleinen. Met de eZscan (easy-scan) kan men binnen drie minuten laten meten of er een verhoogde kans is op diabetes type 2 in de komende 5, 10 of 15 jaar. Vaak blijft diabetes onopgemerkt tot er complicaties ontstaan zoals hart- en vaatziekten, nieraandoeningen of oogafwijkingen. De test is pijnloos en er hoeft niet te worden geprikt. Mensen gaan met blote handen en voeten op het apparaat staan en krijgen een band op het hoofd, waarna de meting begint. Door diabetes tijdig te ontdekken, kan direct een behandeling worden gestart en kunnen complicaties worden voorkomen.

Diabetes vormt een groeiend maatschappelijk probleem. Vooral het aantal mensen met

diabetes type 2 neemt sterk toe en niet alleen in Nederland. De afgelopen 15 jaar is het aantal mensen met gediagnosticeerde diabetes in Nederland gestegen van 160.000 in 1990 naar 740.000 in 2007. En dat zijn alleen nog de patiënten die bij de huisarts bekend zijn. Naar schatting zijn er nog 250.000 Nederlanders die niet weten dat ze diabetes hebben, vaak mensen met overgewicht. Bij ongewijzigd beleid zal het aantal mensen met gediagnosticeerde diabetes in 2025 verdubbeld zijn tot 1,5 miljoen (bron: RIVM).

Meer informatie en het route schema: www.diabetesscan.nl





http://www.diabetesscan.nl