Consumenten kiezen voor internetmakelaar in teruglopende woningmarkt

03/11/2009 09:09

Makelaarsbasis.nl

In de eerste drie kwartalen van 2009 is het aanbod van woningen via internetmakelaars gestegen met 13%. Dat blijkt uit cijfers van Makelaarsbasis.nl. Dit staat haaks op cijfers van NVM die een daling laten zien van het aantal woningen dat te koop werd aangeboden in dezelfde periode.

Bovendien blijkt uit de cijfers van Makelaarsbasis.nl dat woningen die in 2008 en de eerste helft van 2009 te koop werden aangeboden via een internetmakelaar even snel verkochten als woningen die door de traditionele makelaar werden aangeboden. Woningen stonden het eerste kwartaal van 2009 fors langer te koop. In het tweede en derde kwartaal 2009 was herstel zichtbaar en nam verkoopduur af met 25%.

Voordeel van lage kosten

"Wij concluderen uit onze cijfers dat in de teruglopende woningmarkt steeds vaker wordt gekozen voor een internetmakelaar." aldus Andreas Schortinghuis oprichter van Makelaarsbasis.nl. "Doordat de prijzen op de woningmarkt onder druk staan denk ik dat de consument de lage kosten van de internetmakelaar ziet als voordeel."

Identieke looptijd

Schortinghuis is naast Makelaarsbasis.nl ook werkzaam bij een traditioneel makelaarskantoor en kan daarom de cijfers vergelijken. "Opvallend is dat woningen bij de traditionele makelaar even lang te koop staan als bij een internetmakelaar. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom steeds meer consumenten zich afvragen waarom ze extra zouden betalen voor het inzetten van een traditionele makelaar."

Makelaardij onder druk

Voor traditionele makelaars betekenen deze cijfers een dubbele terugval. Naast een teruglopende woningmarkt hebben ze door de snel groeiende populariteit van internetmakelaars te maken met een goedkope en efficiënte concurrent. Daarnaast raakt de consument steeds vertrouwder met de werkwijze van internetmakelaars.


---

Over Makelaarsbasis.nl

Makelaarsbasis.nl is in 2007 opgericht door twee ervaren NVM-makelaars die een groeiende behoefte signaleerde voor een moderne kostenbesparende manier van dienstverlening binnen de makelaardij. Deze behoefte diende als uitgangspunt voor de opzet van Makelaarsbasis.nl.

De kernbegrippen helder, transparant, modern, overzichtelijk, kwaliteit en maatwerk vormen de basis onder het bedrijf. Makelaarsbasis.nl vormt op haar beurt de basis voor diegenen die op een moderne, eigentijdse manier hun huis willen verkopen en daarmee veel geld willen besparen op de makelaarskosten.

Makelaarsbasis.nl begeleidt, faciliteert, ondersteunt en adviseert. Internet, e-mail, sms en kantoorautomatisering zijn daarbij onze gereedschappen. Maar het blijft mensenwerk. Onze kantoormedewerkers en makelaars zijn bekwaam, ervaren, gediplomeerd en gecertificeerd. Ons netwerk van taxateurs is landelijk dekkend.

Makelaarsbasis.nl is lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).





http://www.makelaarsbasis.nl