Stichting Hulphond luidt noodklok

03/11/2009 09:23

Stichting Hulphond

Nooit eerder in de geschiedenis van de Nederlandse Stichting Hulphond waren de wachttijden voor hun honden zo lang als nu. Daarom start Stichting Hulphond, die deze maand al 25 jaar de professionele begeleiders voor mensen met een lichamelijke beperking opleidt, vanaf 2 november de landelijke actie "Help onze cliënten en geef aan Stichting Hulphond". Via diverse media wordt aandacht gevraagd voor de noodlijdende situatie waarin de stichting en de wachtende mensen op de wachtlijst voor een hulphond zich bevinden. Op ING nummer 3831 wordt geld ingezameld. Ambassadeur van Stichting Hulphond Frits Wester: "Een hulphond maakt voor gehandicapten vaak het verschil tussen zelfstandig functioneren of permanente zorg nodig hebben. Het is een vriend voor het leven voor mensen in een toch vaak geïsoleerde omgeving. En daar mogen we zeker niet zuinig over denken!"

Stichting Hulphond leidt hulphonden op voor mensen met een lichamelijke of auditieve beperking, epilepsie of andersoortige aanvallen. Deze doelgroepen zijn met een hulphond significant zelfstandiger en beter zelfredzaam. In veel gevallen betekent het hebben van een hulphond voor mensen met een handicap de enige mogelijkheid tot het actief deelnemen aan de maatschappij. Door een gebrek aan financiële middelen bij de stichting zijn de wachtlijsten tot een dramatisch record toegenomen.

Volwaardige plek in maatschappij

Directeur van Stichting Hulphond mr. Janet E. van Keulen kondigde begin oktober intern de noodtoestand aan. "We zijn meteen tot actie overgegaan en hebben de hulptroepen bij elkaar geroepen. Het kan niet zo zijn dat we onze doelgroep nog langer een 'nee' moeten verkopen en ze daarmee de kans op een zelfstandig leven voorlopig ontnemen."

Vrijwilligers, personeel en ambassadeurs van Stichting Hulphond zetten zich de komende week gezamenlijk in om met de opleiding van de zo cruciale hulphonden door te kunnen gaan. Zo ook Frits Wester, die sinds juli 2007 actief ambassadeur is van de stichting. Frits: "Ik zie tot welk niveau deze honden hun baasjes kunnen doen laten stijgen! Door hun hulp kunnen gehandicapten al hun talenten tot wasdom laten komen en een volwaardige plek in de maatschappij innemen."

Kostenbesparend

Stichting Hulphond is van mening dat er geen financiële drempels mogen bestaan voor de aanvragers van een hulphond. Hulphonden worden dan ook kosteloos aan cliënten ter beschikking gesteld. Een hulphond is een erkend hulpmiddel. Zorgverzekeraars betalen slechts een beperkte vergoeding aan de Stichting. De overige financiële middelen worden bijeen gebracht door donateurs, sponsoren en serviceclubs. De geringe bijdrage van zorgverzekeraars lijkt onterecht want een hulphond draagt enorm veel bij aan de kwaliteit van leven van cliënten en bespaart veel zorgkosten.

Momenteel wachten meer dan 100 mensen met een lichamelijke beperking op een hulphond. Uit onderzoek dat de stichting in 2006 liet uitvoeren door Scholten? bleek dat een hulphond tijdens z'n werkzame leven een besparing op de totale zorgkosten kan opleveren tot wel 80.000 euro. Dat kan doordat hulphonden een positief effect hebben op de algehele gezondheid en het welzijn van hun baasjes. Door de economisch zware tijden kan Stichting Hulphond niet meer rekenen op de voorheen jaarlijkse bijdrage van vrijgevige instellingen.





http://www.hulphond.nl