Gemeente Haaren



Dorpontwikkelingsplannen in uitvoering!

Hoe staat het met de ontwikkeling van de dorpsontwikkelingsplannen?

In de begroting 2009 stelde de gemeenteraad EUR 100.000,- beschikbaar voor de uitvoering van actiepunten die voortkomen uit de DOP's. Samen met de klankbordgroepen zijn we na gaan denken welke actiepunten in aanmerking komen voor de besteding van dat budget. Het gaat daarbij om actiepunten die uitvoerbaar zijn, zichtbaar, impact hebben op de leefbaarheid van het dorp en nog in 2009 uitvoerbaar zijn. Richtlijn is een evenwichtige verdeling van het geld over de vier dorpen, wat betekent dat we per dorp circa EUR 25.000,- besteden.

De klankbordgroepen konden hun ideeën/wensen kenbaar te maken. Uiteindelijk heeft de nauwe samenwerking met de klankbordgroepen geresulteerd in een lijst met maatregelen die de leefbaarheid in de dorpen ten goede komt.

De maatregelen

In Biezenmortel pakken we het schoolplein van de Franciscusschool aan. Dit kost EUR 24.000,-. Het schoolplein wordt heringericht met onder andere een theaterhoek die "Speakers Corner" wordt genoemd. De "Speakers Corner" is een soort openluchttheater, dat ook geschikt is als ontmoetingsplaats voor de inwoners. Met de resterende EUR 1.000,- ondersteunen we een onderzoek van Avans-studenten naar een centrumplan voor Biezenmortel.

In Esch besteden we het geld aan het aanpakken van de verkeersoverlast in de Dorpsstraat. In goed overleg met omwonenden, de klankbordgroep en onze verkeerskundigen, kwamen we tot een breed gedragen plan. Tijdens de terugkoppelavond leggen we dit voor aan de inwoners van Esch.

Met het budget voor het dorp Haaren knappen we speelvoorzieningen op. We vervangen ook een drietal zitbanken.

Zitbanken vervangen gebeurt ook in Helvoirt. Namelijk op de Overtuin Jagtlust (4 banken) en het Vincent van Goghplein (5 banken). Verder pakken we op verzoek van de klankbordgroep een aantal verkeersproblemen aan. In de Torenstraat nemen we de voorrangssituatie bij het stoplicht onder handen en plaatsen we een nieuwe ketting in de afrastering langs de weg.

Meer informatie

Wij houden u via publicaties en terugkoppelavonden op de hoogte van de ontwikkelingen. Op dit moment zijn we bezig met het organiseren van die terugkoppelavonden. De datum voor Esch staat vast, namelijk 1 december om 19.30u in de Es, de avonden in de andere dorpen vinden in januari 2010 plaats. Hierover wordt u nog geïnformeerd.

Meer informatie over de dorpsontwikkelingsplannen en de uitvoering ervan vindt u op onze website www.haaren.nl > projecten > dorpsontwikkelingsplannen.