Vijf scholen genomineerd voor Jos van Kemenade Award

03/11/2009 10:08

Open Universiteit Nederland

Vijf scholen zijn genomineerd voor de Jos van Kemenade Award 2009 voor de school die leraren het beste de ruimte biedt om (verder) te professionaliseren op de werkplek. Deze prijs is vorig jaar ingesteld door het Ruud de Moor Centrum van de Open Universiteit Nederland en wordt op 18 november a.s. voor het eerst uitgereikt tijdens een feestelijke finale in het ROC Mondriaan te Den Haag. Prof.dr. Jos van Kemenade zal zelf de wisseltrofee en de professionaliseringscheque ter waarde van 15.000 euro uitreiken aan de winnende school.

De genomineerden

De jury, onder voorzitterschap van Kete Kervezee ( PO-raad), bestaat uit deskundigen uit verschillende expertisegebieden waaronder Cees Blokland (SSCO), Wim Deetman (Raad van State), Walter Dresscher (AOb), Jos Leenhouts (ROC Mondriaan / MBO Raad), en Emiel Willms (LAKS).

Ze heeft de inzendingen - van basis- tot hoger onderwijs - beoordeeld op innovatief karakter, overdraagbaarheid en duurzaamheid van de resultaten en of het project onderdeel uitmaakt van de dagelijkse onderwijspraktijk. De volgende scholen zijn genomineerd:


- Heliomare onderwijs in Wijk aan Zee,


- OBS De Torenuil in IJsselstein,


- School voor Uiterlijke Verzorging ROC Eindhoven,


- Katholieke Scholengemeenschap De Breul in Zeist,


- OBS Schuilingsoord in Zuidlaren.

Over de scholen

Heliomare onderwijs stelt in samenwerking met Fontys OSO haar personeel in staat zich te scholen voor de Master SEN, een opleiding voor assistenten en een opleiding voor lerarenondersteuner.

O.b.s. De Torenuil investeert op diverse niveaus actief om van en met elkaar te leren.

School voor uiterlijke verzorging ROC Eindhoven heeft op een integrale, duurzame wijze het onderwijs ontwikkeld waarbij de student steeds het uitgangspunt is.

Katholieke scholengemeenschap De Breul heeft met de pilot 'Samen op onderzoek uit' een scholingstraject gerealiseerd voor 16 docenten, die een substantiële bijdrage aan onderwijsinnovatie en de vo-ho aansluiting hebben geleverd.

O.b.s. Schuilingsoord ontwikkelt een leer- en werkgemeenschap door leerkrachten en studenten te leren praktijkgericht onderzoek te doen. De resultaten vormen de basis voor schoolontwikkeling.

Programma finale

Tijdens de finale spreekt prof. dr. Rob Martens, hoogleraar en programmaleider onderzoek RdMC over het belang van echte autonomie van de docent en de heer E. J.A. Peters, directeur/rector van het Dominicus College in Nijmegen over doorlopende leerlijnen in het kader van professionaliseren. Daarnaast worden de aanwezigen op allerlei manieren geconfronteerd met leerlingen van het ROC Mondriaan.

Prijsuitreiking door Van Kemenade

Voor de winnende school is er een wisseltrofee en een professionaliseringscheque ter waarde van 15.000 euro die uitgereikt wordt door prof. dr. Jos van Kemenade. Van Kemenade heeft in het verleden als onderwijskundige, minister en Kamerlid, een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan onderwijsinnovatie in Nederland. Hij was als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Open Universiteit Nederland.

Finale bijwonen

U bent van harte uitgenodigd om de finale bij te wonen op woensdag 18 november 2009 van 14.30 - 18.00 uur in het ROC Mondriaan, Leeghwaterplein 72 te Den Haag. U kunt zich kosteloos aanmelden door voor 6 november a.s. een e-mail te sturen naar secretariaat.rdmc@ou.nl, o.v.v. organisatie, naam en aantal personen.