Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vraag van de het lid van de vaste commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Mw. Thieme, over de bijdrage aan de Round Table for Responsible Soy (RTRS)

Kamerbrief inzake beantwoording vraag van de het lid van de vaste commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Mw. Thieme, over de bijdrage aan de Round Table for Responsible Soy (RTRS)

Kamerbrief | 2 november 2009

Tijdens het Algemeen Overleg op 10 september jl. over soja stelde Mw. Thieme een vraag over de verleende subsidie aan het verbeterprogramma soja van het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Hierbij zoals toegezegd mijn antwoord.

Binnen de bredere set van activiteiten van de RTRS beperkt de betrokkenheid van het IDH zich tot het `outreach' programma. Dit loopt van ultimo 2008 tot en met 2010. De doelstellingen hiervan zijn het vergroten van het ledenbestand van de round table, bijdragen aan een evenwichtige verdeling van dit bestand over de verschillende schakels in de keten en het bevorderen van een afspiegeling van het internationale karakter daarvan. Dit is vertaald in concrete doelen, zoals de verdubbeling van het ledenaantal van 77 naar 144 in twee jaar.

In vergelijking met een aantal andere IDH-programma's is het soja-programma beperkt van omvang. Het Nederlandse Productschap Margarine, Vetten en Oliën investeert hierin EUR 110.000. Solidaridad draagt EUR 120.000 bij. IDH verdubbelt dit totaalbedrag en stelt EUR 230.000 beschikbaar uit de subsidie die IDH van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontvangt, waardoor het budget voor het `outreach' programma in totaal EUR 460.000 bedraagt.

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders