UWV


160.000 mensen aan het werk

3 november 2009

In de eerste acht maanden van dit jaar hebben 160.000 werkzoekenden een baan gevonden via UWV. Bijna 62.000 werkzoekenden vonden binnen drie maanden een nieuwe baan. In totaal meldden zich 432.000 werkzoekenden op de vestigingen van UWV. Dit staat in het UWV achtmaandenverslag dat aan minister Donner van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is verstuurd.

Van de 160.000 mensen die weer aan het werk zijn, hebben de werkcoaches van UWV ruim 59.000 werkzoekenden rechtstreeks in contact gebracht met hun nieuwe werkgever. Bijna 96.000 werkzoekenden hebben, met gebruikmaking van de basisdienstverlening en de website werk.nl, zelf een baan gevonden. In totaal zijn 5.000 gedeeltelijk arbeidsgeschikten aan een baan geholpen.

Explosieve groei WW aanvragen
In de eerste acht maanden van dit jaar heeft UWV als gevolg van de economische crisis te maken gehad met een explosieve groei van het aantal nieuwe WW-uitkeringen (+76%). Door deze groei kwam de tijdigheid van de eerste betaling WW begin dit jaar onder druk te staan. Mede door het aannemen van extra personeel wordt sinds juli de tijdigheid weer ruim gehaald. Wanneer een uitkering niet binnen de gestelde termijn kan worden betaald, dan biedt UWV de werkzoekende een voorschot op de uitkering aan.

Klanttevredenheid op peil
Werkgevers beoordelen UWV met een 6,0, de hoogste waardering tot nu toe. De groeiende groep uitkeringsgerechtigden beoordeelt UWV met een 6,8. Met deze cijfers zit UWV precies op de gestelde norm voor 2009. In de eerste acht maanden zijn 7.300 klachten ontvangen, 1.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De oorzaak van deze stijging is grotendeels te wijten aan het feit dat er voor het eerst klachten zijn ontvangen over het UWV WERKbedrijf, dat sinds 1 januari 2009 van start is gegaan na de fusie met CWI. Van het totale aantal klachten is minder dan de helft gegrond verklaard.