Rechtbank 's-Hertogenbosch


Verdachte ten onrechte langer vastgehouden dan noodzakelijk

âs-Hertogenbosch, 3 november 2009 - Het gerechtshof âs-Hertogenbosch vindt dat een 24-jarige Tilburgse man ten onrechte een dag te lang is vastgehouden dan noodzakelijk was. De man was aangehouden wegens mishandeling in het uitgaansleven in Tilburg. In het kader van het project âWeekendje wegâ heeft hij het hele weekend vastgezeten. Het project geeft volgens het hof geen rechtvaardiging om de verdachte langer van de straat te houden dan noodzakelijk is voor verhoor of voor het nog te verrichten onderzoek.

âWeekendje wegâ
In een publicatie van de gemeente Tilburg wordt het project âWeekendje wegâ als volgt omschreven: âGeweldplegers die vanaf vrijdagavond in het horecaconcentratiegebied worden aangehouden, blijven in principe tot maandag in de cel. Daarna worden ze direct voorzien van een boete, het vooruitzicht op een taakstraf, of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnenâ. Als doel wordt vooropgesteld het aantal geweldsdelicten te doen afnemen. Het project wordt beschreven als een creatieve invulling van de mogelijkheden van politie en justitie. Het is, aldus de publicatie, een âlik op stuk beleidâ, waarbij men direct de rekening krijgt gepresenteerd.

Veroordeling voor mishandeling
Het gerechtshof heeft verdachte veroordeeld tot een geldboete van 295 euro voor mishandeling. De geldboete is met 105 euro verlaagd omdat, naar de mening van het hof, de verdachte ten onrechte langer in de cel heeft doorgebracht.

LJ Nummer

BK1796
Zie het origineel


Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 3 november 2009 Naar boven