Gemeente Rhenen


Actieplan jeugdwerkloosheid

3 november 2009 - Het ministerie ministerie Sociale Zaken en Welzijn (SZW) heeft extra geld ter beschikking gesteld om nog meer dan voorheen de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Er is niet voor gekozen om alle vierhonderd gemeenten hiervoor geld te geven, maar het geld per regio te verdelen.

Wethouder Marius Guichelaar en Didi Dorrestein, wethouder van Renswoude, zijn samen als afgevaardigden van de regio Zuid-Oost Utrecht op donderdag 29 oktober, naar de regio Arnhem gegaan voor een ontbijtbijeenkomst met de staatssecretaris van Sociale Zaken, Jetta Klijnsma.

,,Hier hebben we met tien wethouders uit de regio Arnhem geanimeerd gesproken over de problemen en kansen van de jeugdwerkloosheid, vertelt Guichelaar, die onder ander jeugdbeleid in zijn portefeuille heeft. ,,Hier kwam vooral naar voren de problemen van het verkrijgen van stages voor met name Mbo-studenten. Didi en ik hebben namens de regio Ede ook het probleem van schoolverlaters aan de orde gesteld. En dan vooral met schoolverlaters die we, hoe gek het ook klinkt, niet kunnen vinden.

Guichelaar vervolgt: ,,Hierop gaan we extra energie inzetten. Hoe we dit gaan doen gaan we natuurlijk ook bespreken met de verschillende onderwijsinstellingen. We proberen deze jongelui met extra begeleiding weer aan de gang te krijgen. Hiervoor kunnen we gelukkig putten uit vele mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld extra begeleiding en daarna weer begeleiden naar een (andere) opleiding of naar werk of een stage. Dit laatste doen we natuurlijk in overleg met de werkgevers.

Overigens hebben de werkgevers en de vakcentrale een akkoord getekend om binnen drie maanden na afstuderen een baan, c.q. stageplaats aan te bieden. ,,Ik wil graag melden, dat het een zeer inspirerende ochtend was en dat de staatssecretaris zeer enthousiast over onze plannen is.