Politie Groningen

Dinsdag 3 november 2009

Provincie Groningen, 03-11-2009

Groningen: drie tieners verantwoordelijk voor branden ACM-terrein

De politie heeft met de aanhouding van drie jongens uit Groningen twee branden opgelost in juli en augustus op een bedrijventerrein aan de Friesestraatweg in Groningen. Bij de brand op 17 juli raakte een bedrijfspand op het zogenaamde ACM-terrein zwaar beschadigd. Een kleine maand later was er in hetzelfde complex opnieuw brand. Hierbij werd groot alarm geslagen nadat getuigen hadden gemeld dat er mogelijk nog jongeren in het brandende pand aanwezig waren.

Een 14- en 16-jarige jongen uit Groningen kwamen als verdachten in beeld nadat getuigen zich bij de politie hadden gemeld. Het tweetal heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de twee branden. Een andere 16-jarige Groninger was bij tweede brand in augustus aanwezig. Hij zegt de brand niet te hebben gesticht. De drie jongeren werden vorige week aangehouden. Het drietal moet zich op een later moment bij justitie verantwoorden.

Scheemda: politie zoekt getuigen na overval op vissers

De politie is op zoek naar getuigen van een overval bij het Medenerdiep aan de Vogelzangsterweg in Scheemda. Twee mannen uit Nieuwe Pekela (19 en 20 jaar) zijn maandagavond rond 22.15 uur door twee onbekende gemaskerde mannen overvallen. Het duo zat in een tent en was bezig met het nachtvissen. Op dat moment werd de rits van de tent geopend, waarna de overvallers de 19-jarige naar buiten trokken. Het slachtoffer wist na een korte worsteling op blote voeten te ontkomen. Ook de andere Pekelder ontkwam door via de velden te vluchten. Beide mannen sloegen vervolgens bij een nabijgelegen benzinepomp alarm. De politie heeft de plek van de overval een (sporen)onderzoek ingesteld. De 19-jarige had vanwege zijn vlucht op blote voeten blaren opgelopen. In het ziekenhuis werd hij aan zijn voetverwondingen geholpen. De politie is op zoek naar getuigen van de overval. Beide Pekelders hebben vlak na het incident een auto op de Vogelzangsterweg gezien. De politie wil graag in contact komen met deze automobilist. Getuigen kunnen contact opnemen met Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Appingedam: man aangehouden voor mishandeling

De politie heeft maandagavond in een woning van het
asielzoekerscentrum (AZC) aan De Wierde een 24-jarige man aangehouden voor mishandeling. De asielzoeker wordt ervan verdacht dat hij na een ruzie een andere asielzoeker (32) heeft mishandeld. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn gezicht op een bed in zijn woning aangetroffen. De zwelling van zijn gezicht was zodanig dat de agenten een ambulance lieten komen. Het slachtoffer werd met zijn verwonding naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog niet duidelijk of hij iets gebroken heeft. De verdachte werd in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat in Groningen ingesloten. Hij wordt vandaag gehoord. De politie maakt proces-verbaal op.

Hoogezand: vrouw gewond bij bedrijfsongeval

Een 22-jarige vrouw uit Hoogezand is maandagmorgen gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in een pand aan de Abramskade in Hoogezand. De vrouw was bezig met werkzaamheden toen ze werd aangereden door een 49-jarige collega. Het slachtoffer raakte gewond aan haar been en is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. De politie stelt de arbeidsinspectie in kennis.

Groningen: jonge fietser gewond

Een 12-jarige jongen uit Groningen is maandagmiddag gewond geraakt op de Eeldersingel in zijn woonplaats. De jongen was met een 13-jarig vriendje aan het fietsen toen ze elkaar per ongeluk raakten. De 12-jarige viel daardoor op een stoeprand. Hij is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Blijham: scooterbestuurder gewond na aanrijding

Een 16-jarige scooterbestuurder uit Bellingwolde is maandagavond gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Oosteinde in Blijham. Een 58-jarige automobilist uit Blijham wilde afslaan naar de Oosterstraat, maar zag de jongen over het hoofd. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het verkeersongeval.

Groningen: automobilist onder invloed

Een 47-jarige automobilist uit Groningen is maandagnacht aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de man rijden in de Diephuisstraat en hielden hem staande. Uit de ademanalysetest bleek dat de man alcohol had gedronken. Op het politiebureau werd duidelijk dat de Stadjer 1,35 promille alcohol in zijn bloed had. De politie maakt proces-verbaal op.

Winschoten: politie aanwezig tijdens Adrillen

De politie heeft tijdens de avondfestiviteiten van de Adrillen in Winschoten acht personen aangehouden. Het achttal werd verspreid over de avond en nacht aangehouden. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor vernieling, bedreiging en belediging van politiemensen, vechten op straat en openbare dronkenschap. Tegen alle verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Gedurende de activiteiten heeft de politie ook diverse
verkeerscontroles uitgevoerd in de omgeving van Winschoten. Bij een alcoholcontrole moesten 322 bestuurders een blaastest doen. Twee automobilisten waren onder invloed van alcohol (beiden ca. 0,7 promille). Bij snelheidscontroles werden 20 bestuurders bekeurd. Een 19-jarige automobilist kon zijn rijbewijs inleveren. De man uit Bellingwolde reed 104 km/u binnen de bebouwde kom van Winschoten.

Provincie Groningen: politie controleert voor veilig verkeer

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Woensdag controleert de politie op de volgende plaatsen:

N46, Groningen Loppersum, snelheidscontrole

Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde maandag op diverse plaatsen op snelheid.

Groningen, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 1180, aantal overtredingen: 12, hoogst gemeten snelheid: 96 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Winschoten, Zuiderveen: aantal geregistreerde voertuigen: 1518, aantal overtredingen: 165, hoogst gemeten snelheid: 85 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Blijham, Oosteinde: aantal geregistreerde voertuigen: 455, aantal overtredingen: 56, hoogst gemeten snelheid: 118 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Groningen: De politie heeft maandagavond in de Oude Kijk int Jatstraat in Groningen fietsers gecontroleerd op het gebruik van
fietsverlichting. Enige tientallen bestuurders werden gecontroleerd. In totaal waren 27 fietsers die geen verlichting hadden.

De landelijke voorlichtingscampagne is weer begonnen. Om mensen zo veel mogelijk goed zichtbaar op de fiets te krijgen, sluit de politie daarom juist nu aan met controles. Zelfs de commercie sluit aan: de HEMA en BOVAG bieden 15% korting op fietsverlichting. Kijk voor meer informatie en alle regels op www.valopmetjefiets.nl.