Gemeente Maassluis

Nieuwe inrichting van parkeren in Steendijkpolder Zuid-Oost

Het college van de gemeente Maassluis heeft op 28 oktober 2009 ingestemd met een inrichtingsplan voor 21 parkeerplaatsen in de wijk Steendijkpolder Zuid-Oost. De gemeenteraad en de bewoners van deze wijk zijn hiervan op de hoogte gesteld. De start van de werkzaamheden voor de aanleg van de parkeerplaatsen is gepland voor half november 2009. De realisatie van de 14 extra gewenste parkeerplaatsen wordt gekoppeld aan groot wegonderhoud. Met de realisatie van dit parkeerplan wordt een intensief afstemmingstraject met de bewoners vanaf juli 2008 over de parkeerproblematiek in hun wijk met succes afgesloten.

De bewoners van de wijk Steendijkpolder Zuid-Oost, omsloten door de Dr. A. Schweitzerdreef, Steenendijck, Dunantdreef en Asserdreef, zijn eind juli 2008 schriftelijk benaderd om mee te denken over de parkeerproblematiek in hun wijk. Er is gevraagd om vanuit eigen ervaring ideeën en suggesties aan te dragen, die kunnen leiden tot een verbetering van de parkeersituatie. Zo werd invulling gegeven aan de wijkgerichte aanpak van de parkeerproblematiek in de woonwijken.

Vervolgens zijn tijdens een bewonersavond in februari van dit jaar alle ingebrachte ideeën en suggesties om de parkeerproblematiek te verkleinen, gepresenteerd. Daarbij was afgesproken om met een bewonersvertegenwoordiging uit de wijk alle ideeën en suggesties te analyseren en te beoordelen op haalbaarheid en uitvoerbaarheid.

Er is stil gestaan bij het inwisselen van groenvoorziening en/of speelplekken voor parkeerplaatsen. Het inwisselen van kleinschalig wijkgroen werd als acceptabel gezien, mits niet al het groen in de wijk verdwijnt. De grootschalige groenstructuur, vormgegeven door de groene zone tussen de Asserdreef en Einthovendreef en tussen de Einthovendreef en Dunantdreef, alsmede de speelplekken in de wijk konden en mochten niet worden ingewisseld voor parkeerplaatsen.

Met de bewonersvertegenwoordiging zijn alle ideeën en suggesties beoordeeld op wenselijkheid. Daarbij heeft men de realisatie ervan afgewogen tegen de impact op de omgeving en de te bereiken capaciteitswinst. Ook is bekeken of het mogelijk is om eenvoudig en snel parkeerplaatsen te realiseren. Uiteindelijk bedroeg de totale parkeercapaciteit van de acceptabel geachte ideeën en suggesties van de bewoners 35 (netto) parkeerplaatsen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een uitvoeringsplan voor de realisatie van 21 van de gewenste 35 parkeerplaatsen binnen het beschikbare budget van de gemeente. De start van de uitvoering van deze parkeerplaatsen is gepland voor half november aanstaande.

Voor de resterende 14 parkeerplaatsen, die realisatie verdienen maar niet binnen het budget passen wordt de uitvoering gekoppeld aan groot wegonderhoud. Dit volgt later.

Naast de realisatie van de parkeerplaatsen is op nadrukkelijk verzoek van de bewonersvertegenwoordiging ook voorzien in het markeren van de parkeerplaatsen in de Nobeldreef (deels), Asserdreef en Tinbergendreef. Deze maatregel is al uitgevoerd en komt het effectieve gebruik van de parkeerplaatsen ten goede.