Nederlands Jeugdinstituut


Aanpassing wet lost problemen in jeugdzorg niet op

Deze week sturen de ministers Rouvoet en Hirsch Ballin de evaluatie van de Wet op de jeugdzorg naar de Tweede Kamer. Uit de evaluatie blijkt dat de wet op tal van punten niet aan de verwachtingen voldoet. Het Nederlands Jeugdinstituut onderschrijft deze conclusie maar pleit er tegelijkertijd voor geen overhaaste stelselwijziging door te voeren zonder deze eerst goed te doordenken.

Met een aanpassing van de wet ben je er niet. Het steeds maar weer verschuiven van verantwoordelijkheden, het opheffen van voorzieningen of het opzetten van nieuwe instituties, lossen de problemen in de jeugdzorg niet op. Er moet meer samenhang komen tussen de verschillende initiatieven die genomen worden om de problemen en de jeugdzorg aan te pakken. Zaak is nu eerst een inhoudelijke visie op jeugdzorg uit te werken en van daaruit het stelsel in te richten.

Lees meer over de visie van het Nederlands Jeugdinstituut op het functioneren van de Wet op de jeugdzorg en de toekomst van de jeugdzorg in het themabericht.