GroenLinks

GroenLinks: trek eisen rijbewijs brommers en trekkers gelijk

3 november 2009

GroenLinks vindt het voorstel van minister Eurlings om het trekkerrijbewijs alleen verplicht te stellen voor voertuigen die harder kunnen dan 25 kilometer per uur niet ver genoeg gaan. Zo blijft immers de situatie dat 16-jarigen zonder rijbewijs op enorme landbouwmachines kunnen rondrijden voortbestaan. Beetje gek als je weet dat diezelfde 16-jarige voor een brommer wel een rijbewijs nodig heeft, zegt Ineke van Gent.

GroenLinks vindt het een goed idee landbouwvoertuigen op de Provinciale weg toe te laten en de maximum snelheid daar te verhogen. Die bestuurders moeten dan niet alleen een rijbewijs hebben, maar hun landbouwvoertuig moet ook een kenteken hebben. Dat is nodig voor de handhaving. Maar ook voor trekkers die maar 25 kilometer per uur mogen, moet een rijbewijs gelden, om te beginnen voor jongeren van 16 en 17 jaar. Dat stelde een initiatiefgroep onder leiding van Veilig Verkeer Nederland ook voor.

Van Gent: Laat Eurlings die aanbeveling gewoon overnemen. Er gebeuren teveel ongelukken. Dat vraagt om hele in plats van halve maatregelen.

Ineke van Gent