College van Beroep voor het bedrijfsleven

CBb verklaart beroepen tegen methodebesluit regionale netbeheerders gas gegrond

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 3 november 2009 uitspraak gedaan op beroepen van de beheerders van regionale gasnetten tegen het door de raad van bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (hierna: NMa) vastgestelde besluit van 25 april 2008. In dit besluit is voor de periode van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2010 de methode vastgesteld volgens welke een voor iedere netbeheerder afzonderlijk vastgestelde doelmatigheidskorting (bekend als de x-factor) op de tarieven voor het transport van gas wordt bepaald.

Door de netbeheerders zijn diverse gronden aangevoerd tegen door de NMa gemaakte keuzes bij een aantal onderdelen van het vaststellen van de methode. Deze gronden betreffen onder meer de totstandkoming van het besluit, de hoogte van de WACC, de kosten van objectiveerbare regionale verschillen, de gestandaardiseerde activawaarde, financierbaarheid en de graaddagencorrectie.

Op twee punten hebben de netbeheerders gelijk gekregen. In de eerste plaats heeft de NMa in strijd met de Gaswet nagelaten overleg te voeren met de gezamenlijke netbeheerders en met representatieve organisaties op de gasmarkt over een belangrijke wijziging in het methodebesluit ten opzichte van het ontwerpbesluit. In de tweede plaats heeft de NMa ten aanzien van twee netbeheerders het zorgvuldigheidsbeginsel geschonden door op twee punten een gevraagde en toegezegde toelichting niet te geven. Deze gebreken leiden tot een vernietiging van het methodebesluit.

Nu duidelijk is dat heropening van het overleg niet zal leiden tot overeenstemming over de wijziging en de gevraagde en toegezegde toelichting op de twee punten inmiddels is gegeven, laat het College de rechtsgevolgen van het methodebesluit in stand.

LJ Nummer:

BK1790

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 3 november 2009