Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Recordaantal van 143 jonge onderzoekers aan de slag

3 november 2009

NWO kent Veni-subsidies toe: 36 miljoen euro voor 143 wetenschappers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 143 jonge, recent gepromoveerde onderzoekers een Veni-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro. Met dat geld kunnen de wetenschappers drie jaar vooruit. Ze kunnen ideeën ontwikkelen en onderzoeken.

Record

Er is vanaf dit jaar meer geld beschikbaar voor de Veni-, Vidi- en Vici-subsidies van NWO. NWO heeft het bedrag per subsidie en het aantal subsidies verhoogd. In voorgaande jaren ontvingen ongeveer 115 onderzoekers een Veni-subsidie. Nu gaat het om 143 onderzoekers. Dat is twintig procent meer.

Cijfers

In totaal dienden 809 onderzoekers een onderzoeksvoorstel in bij NWO. Hun aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers uit binnen- en buitenland.

De 143 winnaars krijgen het geld vanwege hun opvallende en originele talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Zij kunnen met de subsidie drie jaar lang aan de slag om hun ideeën verder te ontwikkelen. De Veni-onderzoekers staan aan het begin van hun carrière, maar hebben wel al aangetoond dat zij een opvallend talent hebben voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Onder de winnaars zijn 47 vrouwen.

Kennisbenutting

Nieuw in 2009 was de mogelijkheid voor onderzoekers om in het voorstel een alinea te wijden aan de mogelijke benutting van de onderzoeksresultaten. Bij de beoordeling telt deze alinea alleen mee als dat het voorstel positief beïnvloedt. Ongeveer 700 aanvragers hebben de alinea ingevuld. Bij 37 van de 147 winnaars beïnvloedde de alinea het voorstel positief. Een derde deel van de voorstellen is toegekend na interdisciplinaire beoordeling in domeinpanels.

Ondanks het hoge aantal toekenningen, is er ook een groot aantal goede onderzoekers net buiten de boot gevallen. NWO ontving dit jaar een bijzonder hoog aantal aanvragen en heeft daardoor erg streng moeten selecteren. Een aantal goede onderzoekers loopt hierdoor net een Veni mis. Een deel van hen kan het komend jaar weer proberen een Veni te bemachtigen.

Vernieuwingsimpuls

De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls (www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls). De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Alle Veni's op een rij

Een alfabetische lijst met de gehonoreerde projecten en een indicatieve titel van het onderzoeksproject is hier beschikbaar.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is dé nationale wetenschapsfinancier met de taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 500 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur en instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

..............................

Noot voor de redactie,