Nederlandse Orde van Advocaten

Nieuws

Best Practice Guides uitgereikt; De do´s en donts voor advocaten op een rij

Dinsdag 3 november 2009

Hoe kan een advocaat het best de belangen van een cliënt dienen die zijn baan dreigt te verliezen? En hoe moet de advocaat communiceren met iemand die niet alleen zijn partner, maar ook zijn huis en het contact met de kinderen als gevolg van een echtscheiding dreigt te verliezen?

Op deze en andere vragen geven de zogenoemde Best Practice Guides voor de advocatuur antwoord. Tips, valkuilen en normen voor de dagelijkse advocatenpraktijk zijn in de gidsen op een rij gezet. Voor de advocaat, zodat die weet hoe hij het best kan werken. Maar ook voor de cliënt zodat die weet wat hij mag verwachten. En om klachten op een behoorlijke manier te kunnen toetsen aan de gewenste manier van werken.

De Best Practice Guides zijn een initiatief van de Raad voor de Rechtsbijstand en de Nederlandse Orde van Advocaten. Er bestaan nu gidsen voor de asieladvocatuur, het echtscheidingsrecht, de BOPZ en de vreemdelingenbewaring. Binnenkort volgen nog meer gidsen voor andere rechtsgebieden.

Een aantal van de eerste exemplaren worden vandaag uitgereikt aan de Tweede Kamer. De Kamerleden Sybrand van Haersma Buma (CDA), Ton Heerts (PvdA), Fred Teeven (VVD) en Naima Azough (GroenLinks) die deelnemen aan het Gerbrandydebat en hierbij de degens kruisen met advocaten, zullen na afloop de gidsen in ontvangst nemen. Zij doen dit allemaal in het kader van de Week van het Recht, waarin diverse justitiële organisaties de aandacht proberen te vestigen op het recht en de rechtspraak in Nederland.