Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Bijna 1 miljoen Nederlanders op wintersport

Den Haag, 3 november 2009

Komende winter zullen bijna 1 miljoen mensen op wintersportvakantie gaan. Dat aantal ligt lager dan voorgaande jaren. De ANWB verwacht dat door de recessie Nederlanders dit jaar minder snel kiezen voor een vakantie in de sneeuw. En als ze gaan blijven ze dichterbij huis, doen ze zuiniger aan en binden ze de latten vaak voor een kortere periode onder. Een 'weekje weg' wordt door veel wintersporters vervangen door een 'weekendje weg'.

De top 5 wintersportbestemmingen seizoen 2009 ­ 2010:
1. Oostenrijk

2. Frankrijk

3. Duitsland

4. Zwitserland

5. Tsjechië

Oostenrijk blijft voor Nederlanders de nummer 1 wintersportbestemming en mag ongeveer de helft van de wintersporters begroeten (50%). Frankrijk volgt op afstand met 16%. Afhankelijk van de sneeuwcondities kan Duitsland dit jaar relatief meer Nederlandse wintersporters (15% ) verwachten. Duitsland is aantrekkelijk voor de kortere wintersporttrips, die dit jaar vaker worden gemaakt. Duitsland is dichtbij en daardoor een goedkopere bestemming. Zwitserland (10%) en Tsjechië (4%) sluiten de top 5 van wintersportbestemmingen.

De populairste wintersportgebieden in Oostenrijk zijn Tirol en Salzburgerland. In Frankrijk worden ruim driekwart van de wintersportvakanties doorgebracht in de Alpen. In Duitsland is Sauerland het meest populaire wintersportgebied.

Er is de laatste paar jaar een duidelijke toename te constateren in het aantal helmdragers op de piste. Bij de jeugd was deze trend al een tijd te zien, nu gaan ook de volwassenen hierin mee. In Italië is het dragen van een helm voor kinderen tot 14 jaar verplicht. In Oostenrijk is de skihelm verplicht voor kinderen tot 15 jaar. Ook de ANWB raadt het dragen van een helm aan.

De auto is het meest gebruikte vervoermiddel voor de wintersportvakantie. Driekwart van de wintersportliefhebbers gaat met de auto naar de vakantiebestemming. Eén op de tien gaat met de bus op wintersportvakantie.

De kerstvakantie begint voor alle regio's op zaterdag 19 december 2009 en duurt tot en met zondag 3 januari 2010. De voorjaarsvakantie valt in 2010 voor alle regio's in de week van 20 februari t/m 28 februari. Dit is de adviesdatum van OCW en valt niet samen met de carnavalsweek. Het is te verwachten dat een aantal scholen afwijkt en de deuren zullen sluiten met carnaval.

De cijfers in dit bericht zijn gebaseerd op de resultaten van een onderzoek onder het ANWB Panel en het CVO Wintersportvakanties. Aan het ANWB internetpanel nemen 1.800 Nederlanders deel. Het ANWB Panel is representatief voor de Nederlandse bevolking.




Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB