Woonbond


03-11-2009

EIB wil huren fors verhogen

De Stichting Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) heeft een rapport over de woningmarkt uitgebracht waarbij iedere huurder met een inkomen boven de 25.000 in een sociale huurwoning als een scheefwoner wordt beschouwd. Voorgesteld wordt de huren voor deze huishoudens met een inkomen net boven het minimum met zon 2.500 tot 5.000 te verhogen. Eigenaar-bewoners worden daartegenover met fluwelen handschoen aangepakt. De hypotheekrenteaftrek wordt iets beperkt doordat men moet aflossen, maar de bespaarde middelen worden vervolgens weer ingezet om de overdrachtsbelasting fors te verlagen.

De Woonbond vindt de voorstellen van het EIB onrechtvaardig en verstorend voor de woningmarkt.
De voorstellen zijn onrechtvaardig omdat huurders met een heel bescheiden inkomen van circa 1.600 per maand geconfronteerd zullen worden met een zeer hoge huur. De kale huurquote kan oplopen tot zelfs 50%. Daartegenover wordt nauwelijks iets gedaan aan de hypotheekrenteaftrek. Ook tegen het systeem dat de rijkste kopers de hoogste aftrek hebben (zowel als percentage als in euros) blijft buiten schot.
Huurders met een inkomen net boven de huurtoeslag vallen momenteel al tussen wal en schip. Ze moeten meebetalen aan de huurtoeslag en aan de hypotheekrenteaftrek voor de rijken. Zelf hebben ze onvoldoende leencapaciteit om een eigen woning te kopen.

Woonbonddirecteur Ronald Paping wees er in KROs Goedemorgen Nederland op dat een periodieke inkomenstoetsing kwalijk is. De positie van huurders zal door een periodieke inkomenstoets sterk verslechteren. De huurprijsbescherming wordt hiermee aangetast. Huurders worden geconfronteerd met onzekerheid en een hoge armoedeval. Volgens Paping zouden mensen met een bescheiden inkomen die iets meer gaan verdienen, dat extra inkomen linea recta kunnen overmaken aan de verhuurder. En ook zou de doorstroming in de huurmarkt door de maatregelen nog verder afnemen.

Eigenlijk wil het EIB de prijsregulering afschaffen en de sociale huursector een kop kleiner maken. De bestaande prijsregulering heeft alles te maken met een aanbodtekort aan woningen en een hoog prijsniveau door het ruimtelijke ordeningsbeleid en de prijsopdrijvende werking van de hypotheekrenteaftrek. Een brede sociale huursector is maatschappelijk van belang om segregatie te voorkomen, een goed onderhoudsniveau van woningen te garanderen en maatschappelijke doelen (wijkaanpak, huisvesting doelgroepen, energiebesparing en dergelijke) te realiseren.

Ook de Woonbond wil de woningmarkt hervormen, maar dan op een sociale en effectieve manier waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Dit betekent een gelijke behandeling van huurders en kopers, afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, een woontoeslag voor kopers en huurders met een laag inkomen en meer betaalbaar bouwen.